open-navfaktor-logo
search
Hibridni tereni
Na Koševu opet stali radovi: "Najvažnije je da je trava počela da odrađuje svoje"
Vremenske prilike u prethodnim danima nisu dozvolile nastavak radova na hibridnom terenu stadiona Koševo.
07.04.2023. u 17:49
get url
text

Fotoreporter Faktora jutros je na najvećem bh. stadionu zatekao jedino osobe koje su uz pomoć mašina imale intervencije na tribinama stadiona, otklanjajući nedostatke na ogradama.

Na Koševu su u proteklom periodu boravili radnici iz Nizozemske, a oni su se zbog predstojećih katoličkih praznika vratili u svoju domovinu.

- Vrijeme im ne dopušta da rade, a dolazi i Uskrs. Ono što je meni najbitnije je da priroda odrađuje svoje, što je bio ključni uvjet. Trava je postavljena van vegetacije, nije mogla puštati korijen, bila je u stanju hibernacije - rekao je za Faktor Nedim Ćehajić, predstavnik Nadzornog organa za izvođenje radova koji prati sve terene za Fudbalski savez BiH.

- Najvažnije je da je trava počela da odrađuje svoje, da se kosi, da se radi đubrenje - dodaje on.

Naglašava da se priroda ne može ubrzati, da trava prirodno preživi, jer se radi o prirodnoj travi pojačanoj hibridnim vlaknima i da teren i bez hibrida može biti u funkciji.

Na pitanje kada će Sarajevo moći igrati utakmice na domaćem terenu, Ćehajić je odgovorio:

- Razmišljanja su da će to biti kraj aprila ili početak maja, ali nemojte me hvatati za riječ.

{$galerijaFotografija}

Radovi na travnjaku Koševa počeli su u augustu prošle godine, a trava je postavljena u decembru. Izvođač radova nedavno se suočio s problemom ugradnje sintetičkih vlakana zbog pretvrde podloge.

Iz Fudbalskog saveza BiH pojasnili su da se radi o podlozi koja je izašla iz zimskog perioda od četiri mjeseca, uslijed čega je došlo do privremenog povećanja tvrdoće nosivog sloja zbog nedostatka vlage.

- Po okončanju radova na ugradnji hibridnih vlakana na glavni teren stadiona Asim Ferhatović Hase, i poboljšanja vremenskih prilika u narednom periodu, zvanično ćemo objaviti datum i vrijeme odigravanja prve utakmice FK Sarajevo na novoj travnatoj podlozi svog matičnog stadiona u Sarajevu - poručili su iz krovne kuće bh. fudbala posljednjeg dana marta.

Hibridne terene u proteklom periodu dobili su Gradski stadion u Banjoj Luci, stadion Rođeni u Mostaru i stadion Tušanj u Tuzli. Osim na Koševu, radovi traju i na stadionu Pod Bijelim brijegom u Mostaru.

Koševo, trava, obnova, teren, 07.04.2023
1 od 5
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.