open-navfaktor-logo
search
Nakon racije
Na Kosovu mirno, ali napeto: Danas protesti u Kosovskoj Mitrovici
Predsjednik Srpske liste Goran Rakić kazao je za RTS kako je cilj protesta da se pokaže jedinstvo i da Srbi žele mir
29.05.2019. u 09:00
get url
text

Nakon jučerašnje akcije specijalnih jedinca kosovske policije, situacija na sjeveru Kosova je mirna, no i dalje postoji izvjesna napetost, a za danas u podne zakazan je protest u centru Kosovske Mitrovice.

Predsjednik Srpske liste Goran Rakić kazao je za RTS kako je cilj protesta da se pokaže jedinstvo i da Srbi žele mir.

- Želimo pokazati Prištini i međunarodnoj zajednici koliko nas ima i da nas nisu uplašile akcije ROSU-a i specijalnih snaga, da ćemo ostati i braniti svoje domove - rekao je Rakić.

Najavio je i da će aktivirati krizni štab. U akciji specijalnih jedinica kosovske policije u utorak je na sjeveru Kosova uhapšeno 29 osoba, od kojih je 19 policajaca i deset civila. Od 19 uhićenih policajaca, njih 11 su Srbi, sedam je Albanaca i jedan Bošnjak.

Privedena su i dva radnika UNMIK-a, od kojih je jedan, ruski državljanin, pušten i zbrinut u KBC Kosovska Mitrovica.

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić je zbog akcija kosovske policije na sjeveru Kosova jedinicama Vojske Srbije naredio stanje pune borbene spremnosti i nagovijestio mogućnost vojne intervencije ako se nastavi ugrožavanje srpskog naroda na Kosovu, no poslije je zanijekao da je spominjao vojnu intervenciju.

Na konferenciji za medije po završetku vanredne sjednice o Kosovu rekao je da njegova izjava da će vojska zaštititi srpski narod ne znači da je spominjao vojnu intervenciju.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.