navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Istraživanja

Na listu simptoma dugog COVID-19 dodali još jedan - "iskrivljeni" miris

Naučnici sve više otkrivaju o pandemiji, ali i o dugotrajnim učincima COVID-19. Među ostalim, otkrilo se da pojedinci koji su preboljeli bolest, mjesecima kasnije osjećaju miris ribe, sumpora i paljevine.

Objavljeno: 29.12.2020. u 16:17
get url
text

Dugotrajni COVID je naziv za opis simptoma koji obično dolaze nakon aktivne infekcije, a kod nekih ljudi mogu potrajati više mjeseci nakon zaraze. Simptomi uključuju gubitak mirisa i okusa, umor, probleme s razmišljanjem i kratak dah. Dugoj listi simptoma sad su dodali i parosmiju, piše IFLScience.

Parosmija je disfunkcija mirisa i do sad su je uglavnom prijavljivali mlađi pacijenti oboljeli od COVID-19, kao i zdravstveni radnici. Stanje varira od gubitka mirisa do toga da pacijenti osjećaju mirise koji nemaju veze s njihovom okolinom. Tako su prijavili da mogu osjetiti neugodne mirisa poput mirisa paljevine, sumpora i ribe.

Britansko udruženje AbScent kaže da pomaže kod parosmije i anosmije kako bi pacijenti povratili osjet mirisa. U suradnji sa ENT UK i British Rhinological Society, oni prikupljaju podatke o hiljadama pacijenata. Njihov je cilj pomoći u boljem razumijevanju simptoma COVID-19 i najboljem načinu njihova liječenja.