open-navfaktor-logo
search
Sjećanje
Na Matića brdu kod Mostara: Obilježena godišnjica pogibije Borisa Trajkovskog
 Polaganjem cvijeća i minutom šutnje pored spomen-obilježja na lokalitetu Matića brdo kod Mostara, danas je obilježena 16. godišnjica smrti bivšeg makedonskog predsjednika Borisa Trajkovskog.
26.02.2020. u 15:12
get url
text

On je zajedno sa saradnicima i članovima posade tragično stradao u avionskoj nesreći prilikom dolaska na Međunarodnu investicijsku konferenciju 2004. godine.

Ministar u Vladi Sjeverne Makedonije Edmond Ademi rekao je da je Trajkovski ostavio dubok trag ne samo u makedonskom društvu, već i u kompletnom regionu. Istakao je i kako nije dijelio ljude po etničkoj i vjerskoj osnovi, kao i da je bio čovjek u čijem je srcu bilo mjesta za svakoga.

- Takav je bio do svog posljednjeg daha. Danas, 16 godina kasnije, a vjerujem i narednih godina, i Sjeverna Makedonija i BiH, ali i region sjećaju se i sjećat će se velikog čovjeka i njegovih djela - rekao je Ademi.

Podsjetio je i kako je Trajkovski predano tokom predsjedničkog mandata radio na prijemu Makedonije u NATO, kao i na približavanju članstvu ove zemlje u Evropskoj uniji.

- Njegovao je demokratiju i ostale prave vrijednosti. Njegova vizija bila je Republika Sjeverna Makedonija u NATO-u. Na dan pogibije, delegacija Vlade Makedonije putovala je u Dablin, kako bi predala aplikaciju za članstvo u Evropskoj uniji. Danas smo blizu otvaranja pregovora za članstvo. Zato ga poštujemo i trebamo ga poštovati - naveo je.

Zamjenik ministra vanjskih poslova BiH Josip Brkić u izjavi za medije rekao je da naša zemlja nikada neće zaboraviti svoje osvjedočene prijatelje, među kojim i predsjednika Trajkovskog.

- Radio je na produbljenju odnosa naših zemalja, kao i na stabilnosti i prosperitetu regiona. Trudio se i za bolje razumijevanje među državama u regiji. Drago mi je što se njegova vizija realizira i što je Sjeverna Makedonija pred otvaranjem pregovora za članstvo u Evropskoj uniji. Nadam se da će pregovori uskoro započeti, što će imati pozitivne efekte za region, pa i za BiH - izjavio je Brkić.

Vijence pored spomen-obilježja danas su položile delegacije Predsjedništva i Vlade Sjeverne Makedonije, Predsjedništva BiH, Ministarstva vanjskih poslova BiH, Ministarstva za ljudska prava BiH, Ambasade Sjeverne Makedonije u BiH, Vlade Federacije BiH, Vlade HNK-a, Grada Mostara, Vojske Sjeverne Makedonije i Udruženja građana iseljenih iz Sjeverne Makedonije.

Avion u kojem su se nalazili predsjednik Makedonije Boris Trajkovski, savjetnici iz njegovog kabineta Dimka Ilkova-Bošković, Risto Blaževski i Anita Lozanovska, radnik makedonskog MIP-a Mile Krstevski, članovi osiguranja Boris Velinov i Ace Velinovski, kao i piloti Marko Markovski i Branko Ivanovski, pao je 26. februara 2004. na području Rotimlje između Mostara i Stoca.

Komisija za ispitivanje uzroka nesreće, koju je formiralo Vijeće ministara BiH, najprije je zaključila da je uzrok pada aviona bila proceduralna greška pilotske ekipe u fazi slijetanja na mostarski aerodrom, a koja je dovela do toga da avion udari u brdo. Kasnije je zaključeno i da su piloti počinili sedam kobnih pogrešaka. Tužilaštvo BiH nikoga nije optužilo za nesreću kod Mostara.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.