open-navfaktor-logo
search
Pismo pred izbore
Na molbu Dodika: Vučić otkazao najavljenu posjetu Istočnom Sarajevu
Srbija se nikada nije miješala u izbore u BiH, rekao je Vučić
04.10.2018. u 21:50
get url
text

Iako je postojala najava da predsjednik Srbije Aleksandar Vučić dolazi sutra u Istočno Sarajevo o čemu su bile obaviještene i institucije BiH, uslijedilo je pismo predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika u kome ga moli da odgodi posjetu i da to učini nakon izbora, javlja TV BN.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da neće sutra putovati u posjetu Istočnom Sarajevu.

Poslije jednog sastanka u Beogradu Vučić je rekao da je prihvatio molbu predsjednika RS Milorada Dodika da odloži posjetu.

- Trebalo je sutra da putujem u Istočno Sarajevo, ali neću ići. Prihvatio sam molbu predsjednika Dodika da odložim posjetu. Srbija se nikada nije miješala u izbore u BiH. Narodu u Republici Srpskoj želim da izbore provedu u mirnoj i diplomatskoj atmosferi. To želim i svim građanima Bosne i Hercegovine - izjavio je Vučić, prenose Nezavisne novine.

Dodik je u pismu obrazložio da posjetu treba odgoditi imajući u vidu napade na Vučića koji dolaze ne samo od bošnjačkog naroda, već i od srpskih predstavnika koji ga optužuju za miješanje u izborni proces i uticaj na volju srpskog naroda u BiH.

"Iskreno Vas molim da Vašu posjetu Istočnom Sarajevu odgodite za poslije predstojećih izbora. To Vas molim sa istinskom željom i s poštenom namjerom da Vas zaštitim od napada svih onih koji ne žele bolju budućnost za srpski narod", naveo je u pismu Dodik, koji će sutra u Istočnom Sarajevu prisustvovati svečanom otvaranju bolnice "Srbija".

On je poručio Vučiću da ne dozvoli podjele Srba u RS i Srbiji, jer je to jedan narod, te istakao da je i jedinstvo Republike Srpske i Srbije prirodno i da se ne smije odustati od toga, saopšteno je iz kabineta predsjednika RS-a.

"Dragi prijatelju, molim Vas da se koliko u ponedjeljak vidimo u Beogradu i napravimo planove za nastavak saradnje Srbije i RS", naveo je Dodik u pismu.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.