open-navfaktor-logo
search
Kliničko ispitivanje
Na Nou Campu testiraju lijek protiv koronavirusa
Naučnici iz cijelog svijeta svakodnevno rade na pronalaženju lijeka koji bi smanjio širenje koronavirusa, ili zaustavio pandemiju.
10.04.2020. u 12:32
get url
text

Danas je kultni stadion Barcelone Camp Nou domaćin kliničkog ispitivanja preventivnog liječenja pacijenata na bazi hidroksiklorokina, lijeka koji se koristi protiv malarije.

Cilj je vidjeti da li ovaj lijek sprečava ljude koji su bili u kontaktu sa zaraženom osobom da razviju bolest.

Istraživanje se radi na način da se zaražene osobe prate kod kuće i dobijaju lijek kada je to potrebno. Njihovi eventualni kontakti su također pod nadzorom i dobijaju lijek. Može im se pružiti kućna njega, ali insistira se da dođu do mjesta ispitivanja, koja se nalazi na različitim lokacijama na ulici. Po dogovoru sa naučnicima uzimaju se uzorci i primjenjuje lijek, na način da sudionici ne moraju ni izaći iz automobila, što umanjuje rizik od zaraze.

Iz tog razloga je i Barcelona stavila svoje objekte na raspolaganje, koji zbog svojih karakteristika mogu primiti veći broj ljudi.

Projekat su odobrili katalonsko Ministarstvo zdravlj i Španska agencija za lijekova, a provodi se uz podršku Svjetske zdravstvene organizacije.

Istraživači poručuju da bi ova strategija mogla smanjiti prijenos novog koronavirusa u zajednici, a istovremeno imati i značajnu korist u borbi za svaki život.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.