open-navfaktor-logo
search
Turska
Na novi aerodrom u Istanbulu sletjeli avioni Turkish Airlinesa
Prva faza Novog aerodroma u Istanbulu za letove će biti otvorena programom kojem će prisustvovati predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan i više od 50 visokopozicionirnih zvaničnika iz svih dijelova svijeta
29.10.2018. u 14:18
get url
text

Avioni turske nacionalne aviokompanije Turkish Airlines (THY) sletjeli su na Novi aerodrom u Istanbulu, čija će prva faza biti otvorena danas, javlja Anadolu Agency (AA).

Prva faza Novog aerodroma u Istanbulu za letove će biti otvorena programom kojem će prisustvovati predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan i više od 50 visokopozicionirnih zvaničnika iz svih dijelova svijeta.

Brojni građani, koji su željeli prisustovati otvorenju, već su pristigli na aerodrom, a u toku su posljednje pripreme. Pojedine putne dionice su zatvorene za saobraćaj, a u blizini aerodroma istaknute su zastave Republike Turske, koja danas obilježava svoj 95. rođendan. Istaknute su i fotografije Mustafe Kemala Ataturka, osnivača savremene turske države i predsjednika zemlje Erdogana.

U zgradi terminala i oko nje poduzete su visoke mjere sigurnosti, a na ulazu u aerodrom na turskom i engleskom jeziku napisano je ”Istanbulski aerodrom“ te na nekoliko jezika poruka “Dobrodošli kući“.

U prvoj fazi bit će opsluženo 90 miliona putnika godišnje. Aerodrom je izgrađen na ukupnoj površini od 76,5 miliona kvadratnih metara, a ostale faze bi trebale biti završene do 2023. godine.

Po završetku radova, aerodrom će sadržavati šest odvojenih pisti, imat će kapacitet 500 aviona, parking otvorenog i zatvorenog tipa kapaciteta 70.000 vozila i godišnje će opsluživati oko 200 miliona putnika.

Novi aerodrom, još prije otvorenja, dobio je nekoliko nagrada, pa se može očekivati da će taj trend biti nastavljen i u budućnosti.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.