Na ovogodišnjem MOFF-u 40 filmova iz 24 zemlje

Objavljeno: 30.10.17 u 15:05

Projekcijom igranog filma "Žaba", bh. reditelja Elmira Jukića, u četvrtak, 16. novembra, u Hrvatskom domu hercega Stjepana Kosače bit će otvoreno jedanaesto izdanje Mostar film festivala (MOFF), saopćili su organizatori na konferenciji za novinare.

Najbolje izdanje ovog festivala do sad
Najbolje izdanje ovog festivala do sad

Na Festivalu, koji će u gradu na Neretvi trajati do 22. novembra, ukupno će biti prikazano 40 filmova iz 24 zemlje.

Umjetnička direktorica MOFF-a Maja Knezović Lasić kazala je kako će u takmičarskom programu biti prikazano devet filmova od kojih će stručni žiri odabrati najbolje glavne i sporedne glumce te nagraditi najboljeg debitanta.

- Riječ je o aktualnim filmskim ostvarenjima iz regije, filmovima koji se bave PTSP-om, društvima u tranziciji, ratnim zločinima, nezadovoljnim tinejdžerima - kazala je Lasić.

Ove godine MOFF nudi i međunarodni program pod nazivom "Between the rivers", koji će publici donijeti osam filmskih ostvarenja, a u okviru dokumentarnog programa "DocuSpectre" bit će prikazano šest regionalnih dokumentaraca.

Tu je i studentski program "!Hej studenti studentima" koji za cilj ima promociju edukacijskog dijela filmske umjetnosti te potporu mladim autorima.

Dječji program donosi porodični vikend s projekcijama animiranog filma "Ričard roda" i igranog filma "Anka". Riječ je o ostvarenjima koja će zasigurno pronaći mjesto u srcima najmlađih, kao i onih malo starijih, koji još nisu zaboravili na dijete u sebi.

Tokom Festivala održat će se i radionica za studente glume, a u okviru poslovne sekcije Festivala konferencija "Balkan Cinema Meetting".

Direktor MOFF-a Slaven Knezović predstavio je informacije o festivalskoj organizaciji te se osvrnuo na historiju i značaj Festivala. Izrazio je zadovoljstvo veoma jakim izdanjem ovogodišnjeg MOFF-a, naglasivši kako festivalske pripreme ulaze u završnicu i idu prema planu.

Govoreći o takmičarskom programu, Knezović je kazao kako je riječ o izboru najrecentnijih filmova regije, i to filmovima "Rudar" (Slovenija), "Prokleti pas" (Srbija), "Ime: Dobrica, prezime: Nepoznato" (Srbija), "Mrtve ribe" (BiH, Hrvatska), "Žaba" (BiH, Makedonija, Srbija, Hrvatska), "Kad dan nije imao ime" (Makedonija, Belgija, Slovenija), "Zbog tebe" (Hrvatska), "Rekvijem za gospođu J" (Srbija, Bugarska, Makedonija, Francuska, Rusija) te film "The Books of Knjige: Slučajevi pravde" (Crna Gora).

Ovogodišnji laureati - dobitnici “Stabla ljubavi“ bit će hrvatski reditelj Antun Vrdoljak i crnogorski glumac Žarko Laušević.

Organizatori su još poručili kako će 11. izdanje MOFF-a zasigurno biti najbolje, najveće i najkvalitetnije izdanje ovog festivala do sada, na radost svih zaljubljenika u filmsku umjetnost i onih koji će to postati.