Objavila premijerka

Na potezu Parlament: Britanska vlada nakon pet sati odlučila o Brexitu

Objavljeno: 14.11.2018. u 21:37

U slučaju da Parlament ne podrži sporazum moguća je nova politička kriza u zemlji, pa čak i novi referendum o Brexitu

FOTO: ILUSTRACIJA

Britanska premijerka Theresa May je izjavila da je britanska vlada odobrila sporazum o Brexitu postignutog s Evropskom unijom (EU), javlja Anadolu Agency (AA).

Nakon sastanka kabineta, koji je trajao više od pet sati, May je izjavila da je nakon "duge i detaljne" rasprave odobren nacrt sporazuma o Brexitu.

- Apsolutno vjerujem da je ovaj sporazum najprikladniji za interese cijele Engleske - rekla je May, dodajući da je riječ o vrlo važnom koraku.

"Ovo je odluka koja će biti pod intenzivnom lupom, ali se odlučivalo između izgradnje budućnosti zemlje i povratka na početak i neispunjavanja obećanja proisteklih iz referenduma", kazala je May.

Tekst nacrta sporazuma koji je postignut jučer još nije dostupan javnosti, ali prema nekim informacijama do kojih su došli mediji, nakon 29. marta 2019. godine, kada će Velika Britanija i zvanično napustiti EU, počet će "tranzicioni proces".

Taj proces bi trebao trajati do kraja decembra 2020. godine, a Velika Britanija bi sve dotad i dalje imala prednosti i obaveze specifične za članstvo u EU.

Sporazum o Brexitu, koji je odobrio kabinet, također mora odobriti i britanski Parlament. U slučaju da Parlament ne podrži sporazum moguća je nova politička kriza u zemlji, pa čak i novi referendum o Brexitu.

Velika Britanija je referendumom u junu 2016. godine odlučila napustiti Europsku uniju, a zvanično je proces istupanja započet krajem marta prošle godine.

Izvor:   Fena

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter. Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected]

Vezani članci

Iz kategorije