Na pragu 50. godine: Kazuyoshi Miura potpisao novi ugovor

Objavljeno: 11.01.17 u 16:02

Jedna od najdugotrajnijih fudbalskih karijera će se nastaviti. Naime, 49-godišnji japanski napadač Kazuyoshi Miura potpisao je u srijedu novi jednogodišnji ugovor sa FC Yokohama, članom druge lige Japana.

Miura: Potpisao novi, jednogodišnji ugovor  FOTO: ARHIV
Miura: Potpisao novi, jednogodišnji ugovor FOTO: ARHIV

Miuri, koji će 26. februara napuniti 50 godina, bit će to 32. sezona u profesionalnom fudbalu. Prošle je odigrao 20 ligaških utakmica i postigao dva gola. Pogotkom 7. augusta 2016. godine u utakmici protiv Cerezo Osace sa 49 godina, pet mjeseci i 12 dana postao je najstariji strijelac u historiji neke od japanskih profesionalnih liga.

Zanimljivo, Miura nakon što je prošao omladinske škole nekoliko japanski klubova, profesionalnu karijeru je počeo u brazilskom Santosu 1986. godine. Od tada je nastupao za mnoge japanske i brazilske klubove, a u Evropi je igrao za italijansku Genou i zagrebački Dinamo.

Kratak period karijere je proveo i u Australiji igrajući za FC Sydney. U Yokohami je od 2005. godine, a za ovaj klub odigrao je 242 takmičarske utakmice i postigao dva gola.

Za reprezentaciju Japana posljednji put nastupio je 2000. godine, a ukupno je za nacionalni tim igrao 89 puta i postigao 55 pogodaka.