Na raspolaganju više od 25 miliona maraka: Vlada osigurala najpovoljniji kredit za privredu

Objavljeno: 04.07.17 u 15:29 Autor: J. B.

Vlada Tuzlanskog kantona izabrala je komercijalnu banku putem koje će se, kako tvrde u Vladi, realizirati najpovoljniji kredit za privredu koji je trenutno na raspolaganju u BiH, uz kamatu koja će iznositi 1,2 posto.

Na raspisani javni poziv Ministarstva industrije, energetike i rudarstva javilo se pet banaka, a komisija je izabrala je najpovoljniju ponudu.

- Komisija je bodovala sve ponude, a najviše bodova imala je Sparkasse banka d.d. Sarajevo. Ponuđeno je 25.100.000 KM sa kamatom od 4,2 posto - rekao je danas ministar industrije, energetike i rudarstva TK Srđan Mićanović.

Taj novac će se privrednicima distribuirati po kamatnoj stopi od 1,2 posto, jer će tri posto kamate subvencionirati iz budžeta TK.

- Mi smo očekivali iznos od 22 ili 23 miliona, a dobili smo preko 25. MOžemo da kažemo da je ovo jedan od najboljih projekata, jer samo mi imamo tu ponudu sa tako niskom kamatom - pojasnio je Mićanović.

Nakon potpisa ugovora, posao preuzima pomenuta banka, preko koje će ići ponude i filtracija, ali i odgovornost.

- Vlada će se pitati samo koliko novca u određeni sektor treba plasirati - istakao je ministar i dodao da jedna kompanija može dobiti maksimalno dva miliona maraka.

Dodaje da u Vladi očekuju da ovaj kredit dovede do otvaranja novih radnih mjesta, povećanja finansijskog poslovanja i porasta investicija.

- Banka će nas izvještavati o svim informacijama koje dobija od korisnika, uključujući i otvaranje novih radnih mjesta. Intencija nam je da za kredit apliciraju samo kompanije sa područja TK - rekao je Mićanović.

Za sredstva koja su na raspolaganju neće moći konkurisati firme iz duhanske industrije, one koje se bave proizvodnjom alkohola i organizatori igara na sreću. Rok za realizaciju kredita je 12 mjeseci, ali ministar očekuje da se sve sredstva podijele do Nove godine.