open-navfaktor-logo
search
Električno vozilo
Na salonu automobila u Šangaju: Svjetska premijera "toyote bZ4X"
Toyota je predstavila konceptnu verziju nadolazeće "toyote bZ4X" na salonu automobila u Šangaju - predstavljajući prvo u nizu električnih vozila s baterijom i nula emisija (BEV). 
21.04.2021. u 15:05
get url
text

Toyota bZ4X je SUV srednje veličine s pogonom na sve točkove, sastavni je dio prelaza iz čisto automobilske kompanije u posao posvećen pružanju bolje mobilnosti za sve. "BZ" je kratica za "Beyond Zero", pojačavajući Toyotinu predanost ne samo postizanju nultog iznosa ugljičnih emisija i ugljične neutralnosti, već i širenju ostvarivanja novih koristi za okoliš, za pojedince i za društvo u cjelini.

Novi koncept "toyote bZ4X" razvila je Toyota Motor Corporation u partnerstvu sa Subaru Corporation, oslanjajući se na specifične vještine i iskustvo svake tvrtke. Očekuje se da će prodaja serijske verzije započeti oko sredine 2022. godine.

Do danas je Toyota prodala više od 17 miliona elektrificiranih vozila. Između 2010. i 2019. godine, elektrificirana tehnologija pomogla je Toyoti smanjiti ukupnu emisiju CO2 u vozilu globalno za približno 22%.

Do 2025. godine Toyota će globalno ponuditi više od 70 elektrificiranih vozila u svom portfoliu, uključujući najmanje 15 električnih vozila na baterije.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.