open-navfaktor-logo
search
Odbrana Sarajeva
Na Sjeničkoj kosi obilježena godišnjica Bitke za Poljine
Prisutnima se obratio ratni komandant Mušan Kovač
31.07.2019. u 13:43
get url
text

Obilježavanje 27. godišnjice Bitke za Poljine upriličeno je danas na lokalitetu Sjenička kosa u organizaciji Jedinstvene organizacije boraca - Unija veterana općine Vogošća. 

Prisustvovali su predstavnici boračkih udruženja i Općine Vogošća, učesnici bitke, porodice šehida i poginulih boraca, kao i predstavnici političkih stranaka. Tom prilikom otkrivena je Spomen-ploča šehidima specijalne jedinice "Bosna 4" Mostar.

Ratni komandant te jedinice Mušan Kovač se tom prilikom obratio se prisutnima. Specijalna jedinica "Bosna 4" učestvovala je u borbama čiji je cilj bio deblokada Sarajeva u pravcu Vogošće i Ilijaša 1995. godine.

Na obilježavanju Bitke za Poljine govorio je i učesnik bitke i predsjednik Jedinstvene organizacije boraca - Unija veterana općine Vogošća Salem Numanović.

Prilikom obilježavanja spomenut je značaj Sjeničke kose za odbranu cijelog Sarajeva. Tokom ove bitke poginuo je značajan broj boraca Armije Republike Bosne i Hercegovine.

Tada su svoje živote u borbi za BiH dali Teufik Šošić, Hakija Čavčić, Semedin Etemović, Mirsad Omerović, Mersal Plakalo, Rašid Bešlija i Ibrahim Brkanić. Deset dana ranije, 20. jula, u akciji pripadnika 3. i 4. čete na Poljinama nestala su tri saborca Ilijas Trnka, Senad Rokša i Muhamed Jamaković. Oni su, nešto kasnije, na zvjerski način ubijeni od agresora.

Prije nego što su delegacije položile cvijeće na spomen-obilježju Sjenička kosa, Zahir ef. Kahriman proučio je Jasin, saopćeno je iz Općine Vogošća.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.