open-navfaktor-logo
search
Pripazite se
Na srce i srčane bolesti kvalitetan san utječe koliko i kretanje i prehrana
Američki doktori i naučnici naglašavaju kako uz pravilnu i uravnoteženu prehranu, redovitu tjelesnu aktivnost i apstinenciju od cigareta i alkohola na zdravlje kardiovaskularnog sistema podjednako utječe i kvalitetan san - idealno u trajanju od šest do sedam sati.
02.08.2021. u 09:22
get url
text

Tako je pokazala najnovija studija napravljena na College of Cardiology u Washingtonu koja kaže da ljudi koji noću spavaju između šest i sedam sati imaju manju šansu za srčani ili moždani udar od onih koji spavaju više ili manje od toga. Tako su naučnici, nakon što su ih pratili sedam i po godina, zaključili iz podataka 14.079 sudionika američke Nacionalne ankete o zdravstvenim i nutricionističkim navikama.

Da bi izmjerili koliki je rizik za kardiovaskularne bolesti primijenili su takozvanu "formulu spavanja" u kojoj se između ostalog mjeri i prosječna dužina sna, a sudionicima je mjerena i razina C reaktivnog proteina (CRP) koji je dokazano povezan s bolestima srca, te se pratio rizik za oboljenje od aterosklerotske kardiovaskularne bolesti (AKVB).

Budući da su u mjerenje rizik za AKVB uključeni i dob, spol, rasa, krvni pritisak i holesterol pojedinca, stručnjaci su mogli izračunati i rizik od srčanog ili moždanog udara (ako su šanse za AKVB npr. manje od pet posto, niske su i šanse za srčani), a prosječni je rizik uključenih bio 3.5 posto.

Istraživači su naglasili da su te podatke dobili mjereći sve navedeno i vrijeme koje svaki pojedinac provede spavajući, a najmanji su rizik imali oni koji dnevno spavaju između šest i sedam sati. Autor studije dr. Kartik Gupta iz bolnice Henry Ford u Detroitu rekao je da često na spavanje ne gledamo kao na faktor koji utječe na kardiovaskularna oboljenja, no da dobar san kod mnogih može znatno smanjiti kardiovaskularni rizik.

- Sudionici koji su spavali manje ili više od šest do sedam sati imali su veće šanse za smrt od neke srčane bolesti - objasnio je dr. Gupta za The Sun, a ističe i da je zato, uz prehranu i vježbanje, ključno paziti i na dužinu i kvalitetu sna.

- Trebamo napraviti sve da poboljšamo svoju kvalitetu spavanja, jer nije isto kvalitetno spavati šest do sedam sati i vrtjeti se u krevetu pola tog vremena - kaže doktor.

Ovi su rezultati inače objavljeni nedugo nakon što je NHS objavio da će se ubrzo, zahvaljujući uređaju s novom tehnologijom, srčane bolesti moći dijagnosticirati za samo nekoliko minuta. Taj inovativni uređaj naime "obični" CT pokazuje u 3D, pa će se na primjer po život opasna koronarna bolest arterija moći potvrditi u svega dvadeset minuta.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.