navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Forbesova lista

Na šta najviše novca troši Alice Walton, najbogatija žena svijeta

Alice Walton opet je najbogatija žena na svijetu, nakon što je 2020. na ljestvici časopisa Forbes, "pala" na drugo mjesto. 

Objavljeno: 09.04.2020. u 23:02
get url
text
Alice Walton
Alice Walton

Walton je od prošle godine uvećala bogatstvo za 23 posto i sada je njena procijenjena neto vrijednost oko 54,4 milijarde dolara. Kako živi u Teksasu, ujedno je i najbogatija stanovnica te američke države.

Inače, troje nasljednika Walmarta - Rob Walton, Jim Walton i Alice Walton - ukupno imaju više od 163 milijarde dolara. To je oko 87 milijardi dolara više od druge najbogatije porodice u Americi, Kochsa, pokazuju podaci Forbesa. Uprkos velikom bogatstvu i činjenici da im to omogućava status zvijezda, njihov privatni život uglavnom je privatni i ne zna se puno o tome kako troše svoj novac, piše Bussines Insider.

Poznato je i da 70-godišnja nasljednica troši dio svoga bogatstva na umjetnička djela, pa je tako nedavno dala čak 44 miliona dolara za sliku umjetnice Georgiae O'Keefe. Bila je to najskuplja slika koja je ikad bila u prodaji, a nalazi se u muzeju koji je otvoren upravo zahvaljujući fondaciji koju je osnovala Alice Walton.

 Alice se u umjetnost zaljubila još dok je studirala. a prvu je "sliku", neku Picassovu reprodukciju, kupila sa 20 godina i u jednom se intervjuu prisjetila da ju je platila - 2 dolara.