open-navfaktor-logo
search
Objavljen program
Na SVEM 2020. stiže i naš najbolji gitarist- Sanel Redžić
Festival klasične muzike, "Sarajevske večeri muzike" – SVEM 2020., bit će upriličen od 9. do 16. maja, a organizatori - Fondacije za muzičke umjetnosti, već su objavili program za njegovo 26. izdanje.
10.02.2020. u 16:34
get url
text
Detalj s prošlogodišnjeg SVEM-a

U novo desetljeće, "Sarajevske večeri muzike" ukoračit će proslavama čak dva velika svjetska muzička jubileja. Uključujući se u globalno obilježavanje 250 godina od rođenja Ludwiga van Beethovena, te obilježavanje stogodišnjice smrti kompozitora Maxa Brucha, sarajevski festival će publici u maju donijeti pet koncerata i dvije muzičke radionice.

Beethovenov jubilej bit će obilježen izvedbama koncerta za violinu i orkestar u D duru uz solisticu Alenu Baevu, te simfonija br. 5 i br. 8 u izvedbi orkestra Sarajevske filharmonije.

Obilježavanje stogodišnjice Bruchove smrti bit će u znaku izvedbe čuvenog koncerta za violinu i orkestar u g molu, koji će kao solista izvesti violinista Sergej Krylov.

Ostali koncerti Festivala predstavit će raznovrstan program solističke muzike za klasičnu gitaru, kamernih ostvarenja, te crnačke duhovne (gospel i spiritual) muzike. Tako će na 26. SVEM-u će nastupiti i naš najbolji gitarist Sanel Redžić, kao i slavni vokalni kvartet "New Swing Quartet". Eminentni solisti će održati i muzičke radionice za maturante Srednje muzičke škole i studente Muzičke akademije. Radionice Jazz harmonije i Jazz aranžiranja će održati Ranko Rihtman.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.