Na Svjetski dan teatra za mladu publiku: Otvoren MAT fest u Mostaru

Objavljeno: 20.03.17 u 22:44 Autor: A. B. Š.

Na Svjetski dan teatra za mladu publiku u organizaciji Mostarskog teatra mladih i Centra za dramski odgoj, sedmu godinu zaredom, otvoren je MAT fest na Memorijalnoj sceni 2532 eMTeeM 1974. 

Riječ je o festivalu koji promovira nove teatarske forme i pristupe umjetnosti teatra te daje šansu alternativnom teatarskom organiziranju i istraživanju teatarske umjetnosti. Otvaranje je upriličeno čitanjem poruke upućene u povodu Svjetskog dana teatra za mladu publiku, koju je uputio Francisco Hinojosa, pisac iz Meksika.

Poruku književnika iz Meksika pročitala je Edima Delalić, glumica Mostarskog teatra mladih, a poruku predsjednice Međunarodne asocijacije pozorišta za djecu i mlade ASSITEJ Yvette Hardie, pročitao je Alem Neziri, glumac eMTeeM – a. Program je vodio također glumac eMTeeM - a Ali Kamer Aksoj.

Izvedena je peta repriza interaktivne predstave Teatra u obrazovanju "Hoću letjeti" u kojoj igraju Šejma Delalić, Ajla Hodžić, Iman Dilberović, Faris Količić, Miran Bečević i Adis Sandžaktar. Facilitator je bio Sead Đulić.

Kao prvog tako će i posljednjeg dana biti čitane poruke upućene kako publici, tako i samim stvaraocima, što ovaj festival čini i festivalom publike.Upravo zato publika će birati laureate festivala i nagrade Zlatni, Srebreni i Bronzani šipak dodijeliti po svom izboru.

Posljednjeg dana festivala, 27. marta, će biti izveden tekst Ljubice Ostojić "Čelična Lady" kojim dugogodišnja glumica Narodnog pozorišta u Mostaru Hadžija Hadžibajramović obilježava 50 godina umjetničkog rada. U okviru Mat festa, koji će trajati osam dana, bit će izvedeno osam predstava od čega tri premijere, te svečanost u povodu 20 godina postojanja Centra za dramski odgoj.