open-navfaktor-logo
search
Doktor Vatrenih
Na terenu ne postoji velika mogućnost zaraze, ko se ne vakciniše neće se moći baviti vrhunskim sportom
Zoran Bahtijarević, doktor fudbalske reprezentacije Hrvatske i član UEFA zdravstvene komisije otkrio je surovu realnost kada je u pitanju koronavirs.
09.05.2020. u 13:29
get url
text

Naglasio je da "fudbal nakon korone dolazi s pronalaskom vakcine", no sve više je sportista koji se protive vakcinisanja, a primjeri su Dejan Lovren i Novak Đoković.

- Ne želim govoriti o njihovim motivima. Postoje roditelji koji odbijaju vakcinu, ali lično smatram smatram da je uz antifašizam, vakcina najveća tekovina 20. stoljeća. Potrebno je razgovarati o ovom problemu i u sportu. To je političko, zdravstveno i filozofsko pitanje. Slično je i s antidoping testovima. Postoje sportisti koji se tome protive, ali oni se ne mogu takmičiti u profesionalnom sportu. Onaj ko se ne želi vakcinisati u budućnosti se neće moći baviti profesionalnim sportom. To je moj lični stav i uvjerenje. Moramo čuvati zdravlje sportaša, to je preduvjet za takmičenje - rekao je Bahtijarević u razgovoru za Index, dodavši:

- Kada vakcina bude dostupna, njome ćemo zaštiti i najrizičnije grupe, one starije građane, te ljude koji prirodom posla puno putuju. Među njima su svakako i sportisti. Fudbal je u tom segmentu specifičan jer u organizaciji utakmice učestvuje velika grupa ljudi, njih 30 - 40. Nisam zabrinut zbog igre, na terenu ne postoji velika mogućnost zaraze, jer kontakt koji bi prema onome što dosad znamo o koroni prijetio zarazom, prosječno traje 18 sekundi tokom utakmice. To su podaci njemačkih naučnika. Lično me brinu ostali kontakti fudbalera i u tom dijelu moramo smanjiti rizik.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.