open-navfaktor-logo
search
Akcija "Tebra"
Na udaru SIPA-e lanac trgovine drogom Albanija - Crna Gora - BiH - Hrvatska
Tokom višemjesečne istrage na području Bosne i Hercegovine dokumentovano je i oduzeto više stotina kilograma opojne droge
05.07.2019. u 16:27
get url
text

Dvije osobe su uhapšene u dosadašnjem dijelu akcije "Tebra" koju, pod nadzorom Tužilaštva BiH i u saradnji sa hrvatskim USKOK-om na području Zapadne Hercegovine provode pripadnici SIPA-e, dok se za najmanje još dvije osobe traga. Kako saznajemo, na udaru policije je lanac trgovine narkoticima Albanija - Crna Gora - BiH - Hrvatska, a policijske agencije su tokom istrage u ovom predmetu zadokumentovale promet više stotina kilograma droge.

Kako je za Faktor potvrdio portparol SIPA-e Luka Miladinović, riječ je o međunarodnoj akciji koju od jutros po naredbama relevantnih sudova u BiH i Hrvatskoj provode pripadnici SIPA-e , u saradnji sa USKOK-om, Graničnom policijom BiH, MUP-om ZHK i MUP-om republike Hrvatske.

- U toku su pretresi stambenih objekata i pokretnih stvari i osoba na više lokacija u Bosni i Hercegovini i Republici Hrvatskoj, kao i lišenja slobode više lica. Radi se o složenoj i višemjesečnoj istrazi prema više osoba u dvije države koje se sumnjiče da su počinile krivično djelo organizovani kriminal  u vezi sa krivičnim djelom neovlašteni promet opojnim drogama. Navedene osobe se sumnjiče da su kao pripoadnici organizovane kriminalne grupe kontinuirano u razdoblju od kraja 2018. godine do danas vršile neovlašten promet opojnih droga iz Albanije , preko Crne Gore u BiH i Hrvatsku, radi pribavljanja protivpravne imovinske koristi. Tokom višemjesečne istrage na području Bosne i Hercegovine dokumentovano je i oduzeto više stotina kilograma opojne droge kanabis - kazao je Miladinović.

Iz državnog Tužilaštva saopćili su da aktivnostima na terenu rukovodi tužilac iz Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju, koji koordinira rad više desetaka policijskih službenika na terenu, kao i komunikaciju sa kolegama u Hrvatskoj.

Pretresi i hapšenja i dalje traju, a nakon toga će uhapšeni biti predati postupajućem tužiocu, koji će odlučiti o daljim aktivnostima u ovom predmetu.

Kako smo ranije objavili, na području Ljubuškog uhapšeni su muškarac i žena, a prema nezvaničnim informacijama izdat je nalog za hapšenje još najmanje dvije osobe.

Hrvatski mediji jutros su objavili da su pripadnici Specijalne jedinice MUP-a Hrvatske s fantomkama viđeni tokom akcije u Zagrebu kada su zaustavili vozilo marke BMW te iz njega izvukli vozača.

Mediji u Hrvatskoj pišu da je uhapšeno više osoba na području Zagreba i otoka Raba, a neki od njih su odranije poznati policiji.

Prema nezvaničnim informacijama, uhapšeni u Hrvatskoj sumnjiče se za paljevine automobila, premlaćivanje i dilanje droge, a do sada je u toj susjednoj zemlji uhapšeno oko 20 osoba.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.