open-navfaktor-logo
search
Još četvero zaraženih
Na vakcinaciju u Zetru danas pozvano 1.200 građana
U protekla 24 sata u Kantonu Sarajevo potvrđena su četiri nova slučaja zaraze koronavirusom, testirana su 423 građanina, a od Covid-19 infekcije oporavilo se 10 osoba. Nije bilo smrtnih ishoda od posljedica ove infekcije.
30.06.2021. u 10:50
get url
text

Trenutno je na bolničkom liječenju 35 pacijenata, i to na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu 23, a u Općoj bolnici "Prim.dr. Abdulah Nakaš" njih 12. Nema pacijenata na respiratoru, niti onih koji koriste kiseoničku potporu disanju.

Kanton Sarajevo danas bilježi 101 aktivni slučaj Covid-19 infekcije. U samoizolaciji se trenutno nalazi 720 osoba. Od početka pandemije u Kantonu Sarajevo evidentirano je ukupno 52.658 osoba zaraženih koronavirusom i 51.272 izliječenih pacijenata.
Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo KS, u proteklih sedam dana prosječan broj zaraženih je četiri, dok sedmična incidenca, odnosno broj oboljelih na 100.000 stanovnika, iznosi sedam.

U Covid-ambulantama Javne ustanove Dom zdravlja KS pregledano je 49 pacijenata, a jedan pacijent je transportovan u Opću bolnicu. Na drive-in punktu na Vrbanji uzeta su 54 brisa, a ukupno su na drive-in punktu i u Covid-ambulantama uzeta 242 brisa za PCR testiranje. Covid-pozivni centar je zabilježio 164 poziva, a obavljen je i 131 razgovor sa pacijentima putem telefonskih brojeva u Covid-ambulantama.

Jučer  je revakcinisano 924 građana koji su prvu dozu Pfizer vakcine primili 01. 06. 2021. godine. Iz Doma zdravlja KS saopćavaju da je danas, prema planu Zavoda zdravstvenog osiguranja KS, pozvano oko 1.200 stanovnika KS u Zetru, koji će primiti vakcine iz donacije iz Republike Malezije. Također, nastavlja se i revakcinacija onkoloških pacijenata. Mole se građani koji su pozvani na vakcinaciju, da poštuju termin koji su dobili, kako bi izbjegli zadržavanje pred Zetrom i izlaganje visokim temperaturama.

Iz Ministarstva zdravstva KS i zdravstvenih ustanova zahvaljuju građanima na dosadašnjoj saradnji i mole ih da nastave sa poštivanjem svih propisanih higijensko-epidemioloških mjera, a prije svega distance, higijene ruku i nošenja maske.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.