open-navfaktor-logo
search
Svečano
Na Vojnoj akademiji Sandhurst u Ujedinjenom Kraljevstvu promovirana kadetkinja iz BiH
Na svečanoj ceremoniji održanoj na Kraljevskoj vojnoj akademiji u Sandhurstu u Ujedinjenom Kraljevstvu izvršena je promocija kadeta u prve oficirske činove.
18.04.2022. u 13:06
get url
text

Ove godine, u 212. klasi, među 28 internacionalnih kadeta, promovirana je i kadetkinja Asja Atiković iz Bosne i Hercegovine koja je, nakon uspješno okončanog jednogodišnjeg školovanja promovirana u čin potporučnika, i koja će svoju profesionalnu karijeru nastaviti u Oružanim snagama BiH, saopćilo je Ministarstvo odbrane BiH.

Promociji su prisustvovali Nj.E. ambasador BiH u UK Vanja Filipović, te vojni ataše BiH u UK brigadir Nebojša Janković. Oni su kadetkinji Atiković čestitali promociju u prvi oficirski čin i poželjeli mnogo sreće u budućoj vojnoj karijeri u Oružanim snagama BiH.

U ime Nj.V. kraljice Elizabete II, svečani kadetski stroj je primio general James McConville, načelnik Generalštaba kopnene vojske SAD-a. General McConville tokom svečanog govora čestitao je promoviranim kadetima i naglasio da njihova glavna briga od sada moraju biti ljudi u njihovim jedinicama, jer je ljudski resurs najvažniji resurs svake vojske.

Kraljevska vojna akademija je osnovana 1741. godine, ali u ovom formatu, kao Kraljevska vojna akademija Sandhurst (RMAS Royal Military Academy Sandhurst), egzistira od 1947. godine, i školuje oficire za potrebe Kopnene vojske Ujedinjenog Kraljevstva, ali također i mnoge internacionalne kadete.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.