open-navfaktor-logo
search
Odbio naredbu
Načelnik Prozora: "Po cijenu hapšenja neću slati sugrađane u mostarski karantin"
Predsjednik Štaba civilne zaštite Prozor i načelnik te Općine Jozo Ivančević je poručio Štabu civilne zaštite Hercegovačko-neretvanskog kantona da po cijenu privođenja nije spreman sugrađane slati u mostarski karantin.
20.04.2020. u 21:56
get url
text

-  Po cijenu osobnog privođenja nisam spreman kupiti sugrađane i slati ih u neku mostarsku karantenu gdje bi se još mogli i zaraziti - rekao je Ivančević.

Prethodno je na telefonskoj sjednici Štab civilne zaštite Prozor, na čijem je on čelu, donio "Odluku o nemogućnosti postupanja po zapovijedi Štaba civilne zaštite Hercegovačko-neretvanskog kantona".

U ovoj odluci Štab civilne zaštite Prozor je  naveo da postoje "pravno-proceduralni propusti Kantonalnog štaba u Zapovijedi broj: 17-06-40-16-56/20 od 20.04.2020. godine".

-  Zapovjed Štaba civilne zaštite Hercegovačko – neretvanskog kantona neprecizna i neprovediva, jer ne sadrži broj i datum rješenja Federalnog ministarstva zdravstva sa imenima osoba po kojem bi trebalo postupiti. U Zapovjedi Štaba civilne zaštite HNK nisu precizno navedeni uvjeti koje mora ispunjavati vozilo za transport, nije omogućena opremljenost ljudstva za osiguravanje transporta osoba u karantinu, nije navedena adresa karantina na koju te osobe treba dovesti, nije navedeno ko će u karantinu primiti navedene osobe, i slično - navodi se u Odluci.

Dalje se dodaje da Štab Civilne zaštite općine Prozor nema materijalno – tehničke uvjete za provođenje navedene naredbe.

- Štab Civilne zaštite općine Prozor – Rama ukazuje na nezakonitost u navedenom postupku zapovijedanja općinskom Štabu CZ-a od Štaba Civilne zaštite HNK jer smatra da nije u nadležnosti općinskog stožera transport osoba za karantin, te nije sukladna do sada izdatim zapovjedima i odlukama. O navedenoj problematici izvjestit će se Federalni štab civilne zaštite i nadležno tužilaštvo - naveli su iz Općinskog štaba CZ-a Prozor. 

Podsjećamo, Štab civilne zaštite Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) izdao je naredbu Štabu civilne zaštite općine Prozor da pod pratnjom policijskih službenika osiguraju transport za osobe kojima je uveden obavezni karantin po rješenju Federalnog ministra zdravstva.

Naređeno je da se sprovedu do objekta u Ortiješu kod Mostara, koji je određen za karantin.

Kako je saopćeno iz Štaba civilne zaštite HNK, rok izvršenja ove naredbe ističe večeras u ponoć.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.