Nacionalistički marš ekstremnih desničara u Varšavi: “Molite za islamski holokaust“

Objavljeno: 13.11.17 u 08:59

Varšava je jučer bila najdesničarskiji grad u Evropi. Desetak hiljada ektremnih desničara marširalo je pod parolom "Hoćemo Boga"!

Opasne poruke iz glavnog grada Poljske
Opasne poruke iz glavnog grada Poljske

U nacionalističkom maršu održanom u glavnom gradu Poljske učestvovalo je oko 60 hiljada ljudi. Među organizatorima marša bio je i "Narodni radikalni blok", koji je ranije organizirao proteste protiv muslimana, homoseksualca, EU-a i svega što se kosi s pravilima poljskih katolika.

Deseci hiljada nacionalista marširali su ulicama glavnog poljskog grada bacajući dimne bombe, noseći transparente "Bijela Evropa, čista Evropa", "Evropa mora biti bijela", "Molite za islamski holokaust", "Poljska bijela katolička".

Mnogi su nosili maske, mahali poljskim zastavama i uzvikivali "Smrt neprijateljima naše domovine" i "Katolička Poljska, ne sekularna", oboružani transparentima "Bijela Evropa bratskih naroda" i "Europa će biti bijela ili bez ljudi".

Ekstremnim desničarima u jednom trenutku se ispriječila grupa antifašista koji su nosili transparent s natpisom "Stop fašizmu". Stali su pred kolonu ekstremista koji su ih gurali i pokušali ukloniti njihov transparent.