open-navfaktor-logo
search
Fudbalske muke
Nacionalni stadion postoji samo na papiru, iz Saveza najavili kada bi mogao biti izgrađen
Ukoliko i bude izgrađen, Sofrenić naglašava da će biti u vlasništvu N/FSBiH, a pravo korištenja imat će svi klubovi
31.07.2019. u 10:36
get url
text

Idejno rješenje, budući izgled, kapacitet, okvirna visina troškova izgradnje, te rok za završetak od oko četiri do pet godina, jedino je što u ovom trenutku Bosna i Hercegovina ima u vezi s budućim Nacionalnim stadionom koji će ispunjavati i najstrože kriterije za odigravanje međunarodnih klupskih i reprezentativnih utakmica.

Iz Nogometnog/Fudbalskog saveza BiH potvrdili su da je na ovu temu obavljeno nekoliko razgovora na više adresa, prije svega u sjedištu UEFA-e i FIFA-e, odnosno institucija koje bi trebalo da budu i glavni finansijeri realizacije ovog zahtjevnog projekta, pišu Nezavisne novine. U ovom trenutku nijedan stadion u BiH ne ispunjava uvjete za igranje grupne faze evropskih klupskih takmičenja (kriterij 4), a pitanje infrastrukture u bh. fudbalu dodatno je ovih dana pokrenula priča o nastupu Sarajeva u trećem kolu kvalifikacija za UEFA Evropsku ligu.

U bh. kući fudbala ističu da nema dileme da im je izgradnja jednog modernog sportskog objekta u skorijoj budućnosti jedan od primarnih interesa.

- Apsolutno da je izgradnja nacionalnog stadiona interes FSBiH, ali je pitanje mogućnosti. Pitanje je kako naći novac jer sve zavisi od podrške FIFA-e, UEFA-e i države. U ovom trenutku imamo idejno rješenja, oblik stadiona, kapacitet od oko 20.000 mjesta... Ništa više od toga nemamo - kazao je za Nezavisne Milorad Sofrenić, potpredsjednik Saveza.

I dok to praktično znači da BiH nacionalni stadion trenutno ima samo na papiru, Sofrenić pojašnjava da ideju nije nemoguće realizovati, te da ne sumnja u saradnju i podršku državnih nadležnih institucija.

- Ukoliko bi sve išlo po planu, nacionalni stadion bi mogao biti izgrađen za četiri-pet godina. Svugdje u svijetu država stoji iza ovakvih projekata pa nema razloga da to ne bude i kod nas. Od nadležnih institucija trebalo bi da dobijemo lokaciju i drugi vid podrške, npr. u vezi s dokumentacijom - pojasnio je Sofrenić.

U posljednje vrijeme najčešće se kao lokacija spominjalo sarajevsko naselje Halilovići, u općini Novi grad Sarajevo.

- Ne, u ovom trenutku ne možemo govoriti o preciznoj lokaciji. O tome treba tek razgovarati, ali se slažem sa mišljenjem da je sramota da zemlja koja je iznjedrila Edina Džeku, Miralema Pjanića, Zvjezdana Misimovića, Hasana Salihamidžića i brojne druge asove nema adekvatan stadion - istakao je Sofrenić.

Ukoliko i bude izgrađen, Sofrenić naglašava da će nacionalni stadion biti u vlasništvu N/FSBiH, a pravo korištenja imat će svi klubovi.

- Što se tiče ulaganja u već postojeće stadione, Savez kroz projekte UEFA-e i FIFA-e djelimično učestvuje u njihovoj modernizaciji, ali je nerealno očekivati da uloži 20, 30 ili 50 miliona u stadione koji su vlasništvo klubova, općina i slično - zaključio je Sofrenić.

Već ranije se govorilo o Nacionalnom stadionu u Halilovićima, koji bi imao kapacitet 30.000 sjedećih mjesta i spadao bi u četvrtu kategoriju koja ispunjava sve uvjete za igranje zvaničnih UEFA-inih i FIFA-inih utakmica, uključujući i grupne faze Lige prvaka i Evropske lige. Procjenjuje se da bi ova investicija "koštala" 40 miliona eura.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.