Nadzorna kamera zabilježila brutalno ubistvo meksičkog političara

objavljeno: 13.06.2018. u 09:34

Meksički političar, poznat po borbi protiv organiziranog kriminala, ubijen je dok se fotografirao sa građanima.

Fernando Purón, bivši gradonačelnik Piedras Negrasa, u petak je učestvovao u debati, kada je brutalno ubijen pred brojnim svjedocima. Šokantni trenutak njegovog ubistva je zabilježen nadzornom kamerom, a na snimku se vidi kako bradati muškarac sa kapom prilazi 43-godišnjem političaru s leđa te mu ispaljuje hitac u potiljak. Purón je preminuo na putu ka bolnici.

Ovaj političar je bio poznat po borbi protiv zloglasnog kartela Los Zetas. Na debati u Piedras Negrasu je govorio upravo o toj borbi tokom gradonačelničkog mandata od 2014. do 2017. godine.

- Uništili smo organizirani kriminal te kuće koje su pripadale Zetasu. Oduzeli smo im grad te ga vratili građanima – kazao je Purón.

Kartel Los Zetas je izgubio moć koju je imao nakon hapšenja vođe Miguela Treviña Moralesa, poznatijeg i kao Z-40. S druge strane, Purónova smrt je, prema podacima konsultantske grupe Etellekt, 112. ubistvo političara u Meksiku od septembra prošle godine. Više od 1.000 kandidata je odustalo od izbora zakazanih za 1. juli i to zbog straha da bi mogli biti ubijeni.

Purónov život je u prošlosti u nekoliko navrata bio u opasnosti.

- Purón, za dvije godine ćemo ti otkinuti glavu – glasila je prijetnja koju je dobio 2016. godine.