open-navfaktor-logo
search
Blokiran rad
Najavili borbu za svoj novac: Organizacija RVI Tuzla ostala bez 530.000 maraka
Pokrenuta je revizija pred Vrhovnim sudom FBiH na presudu i boračka udruženja najavljuju borbu svim pravnim sredstvima za novac 1.600 RVI iz Tuzle
09.10.2019. u 15:35
get url
text
Detalj sa press konferencije u Tuzli

Sa računa Organizacije ratnih vojnih invalida (ORVI) skinuto je više od 530.000 maraka i njihov rad je blokiran. Razlog je sudska presuda po kojoj ORVI firmi "Tehnopetrol" iz Tuzle moraju platiti 336 hiljada KM plus kamate, na ime uloženih sredstava u izgradnji benzinske pumpe u naselju Miladije.

Sve je počelo još 2002. godine kada je tadašnje Općinsko vijeće Tuzla dodijelilo zemljište ORVI, da bi se na toj parceli napravila benzinska pumpa i uposlili ratni vojni invalidi. ORVI je s firmom "Tehnoperol" iste godine sklopila ugovor o izgradnji benzinske pumpe. Firma je počela graditi, ali vrlo brzo su radovi usporeni, pa je ORVI potražila drugog partnera u tešanjskoj Hifi, koja je izgradila benzinsku pumpu, zaposlila ratne invalide i na ime zemljišta ORVI platila pola miliona maraka.

"Tehnopetrol" je zatim tužio ORVI Tuzla i tražio nadoknadu za ono što je uložio tokom gradnje. Postupak je trajao godinama, a s općinskog nivoa stigao i do kantonalnog suda u Tuzli, koje je 11. marta donio presudu po kojoj je obavezao ORVI Tuzla da plati 336 hiljada KM plus kamete.

- Mi smo se odlučili da izađeno u javnost da skrenemo pažnju, jer smatramo da je presuda donesena na dokazima koji ne postoje i to smo naglasili u reviziji koju smo podnijeli Vrhovnom sudu FBiH - kaže advokat ORVI Tuzla Almin Dautbegović.

On kaže da se RVI plaše da neko ne izvrši uticaj da presuda bude takva kakvu oni priželjkuju, ali naglašava da on lično ne sumnja u postupak pred Vrhovnim sudom FBiH.

- Presuda se temelji na tri dopisa ORVI Tuzla koji u toku postupka uopšte nisu izvedeni kao dokazi, odnosno nema ih u rješenju o izvođenju dokaza Općinskog suda u Tuzli - pojašnjava advokat Dautbegović.

Iz ORVI Tuzla kažu da će sve učiniti da njihov novac bude vraćen.

- Mi smo se borili za pravnu državu i još uvijek vjerujemo da ona postoji. Mi smo dobili presudu na osnovu nepostojećih dokaza i to je za nas frapantno - kaže sekretar ORVI Tuzle Nermin Marevac.

Dodaje da ORVI novac koristi za rješavanje najugroženijih kategorija boračke populacije.

- To je novac koji je određivao naš rad u narednih 15 godina. Mi smo uz pomoć zemljišta koje nam je dodijeljeno došli do novca, a presudom nam je uzeta i članarina naših ljudi - pojašnjava Marevac.

Pokrenuta je revizija pred Vrhovnim sudom FBiH na presudu i boračka udruženja najavljuju borbu svim pravnim sredstvima za novac 1.600 RVI iz Tuzle.

- Iskoristit ćemo sva zakonom dozvoljena sredstva, organizirati i proteste, ako bude potrebno, kakvi do sada nisu viđeni u FBiH. Mi smo legalna udruženja imamo podršku i udruženja zlatnih ljiljana, demobilisanih boraca i porodica šehida - najavio je Marevac.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.