Cezeri

Najavljen prototip prvog turskog letećeg automobila

Objavljeno: 07.08.2019. u 10:41

Leteći automobil "cezeri" bi trebao biti završen u septembru, a mogao bi biti predstavljen na Teknofestu, najvećem tehnološkom festivalu u Turskoj

FOTO: AA

Selcuk Bayraktar, čelnik turskog proizvođača dronova Baykar, najavio je izradu prototipa letećeg automobila što će biti prvi projekat te vrste u Turskoj, javlja Anadolu Agency (AA).

Bayraktar je saopćio kako je kompanija osam mjeseci radila na tehničkom crtežu, dizajnu, testiranju, detaljima i proizvodnji prototipa.

Leteći automobil "cezeri" bi trebao biti završen u septembru, a mogao bi biti predstavljen na Teknofestu, najvećem tehnološkom festivalu u Turskoj.

Automobil je nazvan po poznatom muslimanskom inžinjeru Al-Jazariju, koji je živio između 1136. i 1206. godine. Bayraktar je pokrenuo i anketu kako bi izabrali jednu od četiri boje prototipa. Baykar je osnovan 1984. godine, a proizvodi naoružane i nenaoružane dronove, kontrolne sisteme, simulatore i avioničke sisteme.

Foto: AA

 

Izvor:   Anadolija

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter. Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected]

Iz kategorije