Najavljeni protesti u SAD: Učenici traže veću kontrolu oružja

objavljeno: 13.03.2018. u 19:13

Zastupnički dom Kongresa SAD-a ove sedmice će glasati o povećanju izdvajanja za sigurnost u američkim školama.

Tim povodom, učenici širom SAD-a planiraju proteste poslije prošlomjesečnog oružanog incidenta na Floridi, u kojem je ubijeno 17 učenika i nastavnika, javlja Anadolu Agency.

Učenici u nekim savezim državama planiraju održavanje "masovnog štrajka", odnosno odsustvovanje s nastave, kako bi skrenuli pažnju na nedovoljnu sigurnost u američkim školama.

Na hiljade učenika u SAD-a u srijedu planira odsustvovati 17 minuta s nastave kako bi time odali počast poginulima u posljednjim pucnjavama u školama u toj zemlji.

Učenici će, zajedno s nastavnicima i profesorima, pozvati na pooštravanje mjera u svrhu jačanja kontrole nad vatrenim oružjem kako bi u budućnosti bili spriječeni slični incidenti.

Podsjetimo, 17 osoba je ubijeno, a više od deset ranjeno u napadu koji se dogodio u srednjoj školi Marjory Stoneman Douglas u Parklandu, na Floridi. Napadač je 19-godišnji Nikolas Cruz, bivši učenik ove škole koji je izbačen iz disciplinskih razloga.

Velika većina Amerikanaca podržava kontrolu oružja, ali Kongres i dalje nije postrožio zakone, čak ni nakon najvećih masovnih pucnjava u zemlji.

Oružano nasilje u SAD-u dostiglo je rekordno visoku stopu u 2017. godini, s više od 60.000 incidenata u kojim je poginulo gotovo 15.000 ljudi, navodi se u izvještaju neprofitne organizacije koja vodi statistiku o oružanom nasilju.