open-navfaktor-logo
search
Sporazum
Najavljeno i širenje: SDP i Naša stranka zvanično osnovale BH blok
I pojedinci i nevladine organizacije mogu pristupiti BH bloku. Želimo da prevaziđemo sitne ideološke razlike, ako se slažemo  u bitnim stvarima, rekao je Kojović
20.06.2019. u 10:34
get url
text

Predsjednici Socijaldemokratske partije BiH i Naše stranke, Nermin Nikšić i Predrag Kojović, potpisali su danas sporazum o zvaničnom osnivanju BH bloka. Ovim je ozvaničeno od ranije poznato zajedničko djelovanje ove dvije stranke.

-Jedan drugome smo dali riječ da ćemo uciniti sve da na iskrenim osnovama proširimo BH blok, otvorimo pristup drugim političkim partijama. Trudit ćemo se da damo sve od sebe da BiH učinimo normalnom zemljom - kazao je Nermin Nikšić.

Dodao je da postoje već neki subjekti i pojedinci koji bi se priključili BH bloku, ali o tačnim imenima će govoriti u narednom periodu. Također je naglasio da će BH blok imati zajedničke kandidate za lokalne izbore. Lider Naše stranke Predrag Kojović poručio je da je prvi put od osnivanja ove stranke stvoren kvalitetan i iskren odnos sa SDP-om. 

- Ostvarili smo jedan suštinski kvalitetan i dobar oblik saradnje. Radili smo namjerno polako i sporo, ovo je bilo spremno već neko vrijeme. Ovaj sporazum reguliše naše zajedničko djelovanje i ulazak drugih stranaka koje će biti ravnopravne. U julu očekujemo politički manifest i voljeli bismo da on okupi i naše neistomišljenike. Nije cilj samo okupiti socijaldemokrate i socioliberale, već sve Srbe, Bošnjake, Hrvate i ostale građane BiH. Želimo da pokažemo da BiH može puno bolje od ovoga što živimo danas. Ovaj sistem koji danas imamo samo nas dijeli i tjera na svađu. Svako ko želi drugačije, ko misli da današnja BiH nije zemlja za koju su se borili u ratu i da BiH može izgledati mnogo bolje nego danas dobrodošao je u BH blok. Drago mi je da sa Nerminom Nikšićem počinjemo ovu demokratsku revoluciju u BiH - kazao je Kojović. 

{$galerijaFotografija}

Naglasio je da "u BH blok ne pozivaju samo političke stranke" . 

- I pojedinci i nevladine organizacije mogu pristupiti BH bloku. U BH blok mogu ući svi koji su suštinski spremni, a ne deklarativno, prihvatiti principe potpisanog sporazuma. Želimo da prevaziđemo sitne ideološke razlike, ako se slažemo  u bitnim stvarima, ako želimo ulazak BiH u EU i NATO to treba biti naš put i zato pozivam sve koji to žele da nam se priključe - poručio je Kojović. 

U potpisanom sporazumu, se između ostalog navodi: "Svrha osnivanja bloka je koordinirano političko djelovanje stranaka članica bloka u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti i političkom aktivizmu na svim razinama sa ciljem: konačne uspostave jednakopravnosti građana i naroda Bosna i Hercegovine na cijeloj teritoriji države Bosne i Hercegovine dokidanjem svih oblika diskriminacije građana i građanki Bosne i Hercegovine utvrđenih brojnim presudama domaćih sudova i Evropskog suda za ljudska prava, razvoja i jačanja demokratskog društva i inistitucija Bosne i Hercegovine, ekonomskog i općeg društvenog razvoja Bosne i Hercegovine, kao i političkog poražavanja retrogradnih političkih snaga koje zagovaraju i sinhronizovano djeluju na planu podjele države Bosne i Hercegovine, a što će dovesti do ubrzanja procesa pristupanja Bosne i Hercegovine NATO-u i Evropskoj uniji."

Podsjećamo, Demokratska fronta je prvobitno, nakon Općih izbora, bila dio ovog tima, ali je nakon ulaska u zakonodavnu vlast sa Strankom demokratske akcije, saradnja sa BH blokom prestala.

Naša stranka SDP press 20 06.2019.
1 od 8
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.