open-navfaktor-logo
search
Obećano - neispunjeno
Najavljivani projekti u KS čija realizacija nikad nije počela: Zgrada MUP-a KS, peletara...
Mnogi infrastrukturni projekti koji su najavljivani u Kantonu Sarajevu nikada nisu dočekali svoju realizaciju.
14.02.2023. u 20:46
get url
text

Jedan od takvih projekata je dugo najavljivana zgrada Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo.

Izgradnja zgrade za smještaj sarajevske policije bio je jedan je od najvećih prioriteta MUP-a KS. O ovom projektu govorilo je nekoliko saziva Vlade KS, ali pomaka još nema. Ovaj projekat uvršten je u ekspoze bivšeg premijera KS Edina Forte. Izgradnja nove zgrade MUP-a KS najavljuje se još od 2018. godine. Neizgrađeni objekat KJKP Vodovod i kanalizacija u Kolodvorskoj ulici u općini Novo Sarajevo 2018. godine ustupljen je na korištenje MUP-u i od tada se najavljuje izgradnja novog objekta jer MUP KS nema svoju namjensku zgradu.

Još jedan od projekata koji je najavljivan je tvornica peleta koja bi trebala biti u vlasništvu Kantona Sarajevo. Izgradnju peletare u više navrata najavljivao je ministar privrede KS Adnan Delić.

Delić je u maju 2022. najavio da će do kraja godine peletara biti u funkciji.

- Sami smo sebi postavili ciljeve i da do kraja kalendarske godine imamo proizvodnju peleta. Pripremamo se i rješavamo kompleksnu administrativnu proceduru kako bi naši građani u novoj sezoni grijanja imaju prihvatljivije cijene - kazao je Delić prošle godine.

Između Ministarstva privrede i Javnog preduzeća Sarajevo šume potpisan je sporazum o sufinansiranju izgradnje prvog proizvodnog pogona za pelet na području KS. Za realizaciju ovog projekta predviđena su inicijalna sredstva u iznosu od 8.457.000 KM, od čega Ministarstvo izdvaja 6.370.000 KM, a preduzeće Sarajevo-šume preostalih 2.100.000 konvertibilnih maraka. Realizacije niti vidljivih pomaka još ni na vidiku.

Optimistično najavljen 2019. godine tehnološki park na Šipu, iako ispraćen velikim interesovanjem, kako se čini, daleko je od realizacije.

Sarajevo bi u narednih nekoliko godina moglo dobiti tehnološki park po uzoru na slavnu Silicijsku dolinu u Kaliforniji u kojoj su smještene neke od najvećih svjetskih kompanija poput Applea, Googlea, Facebooka, Ciscoa, Yahooa...

Najavili su tako 2019. godine premijer Kantona Sarajevo Edin Forto, tadašnji ministar privrede Haris Bašić, te tadašnji direktor Zavoda za izgradnju KS Mirza Hulusić projekat "Poslovna zona Šip-IT park".

Također, načelnik Općine Centar Srđan Mandić potpisao je krajem prošle godine sporazum vrijedan milion KM za izgradnju infrastrukture u ovom parku, koji podrazumijeva projekte izgradnje vodovodne i kanalizacione mreže dužine 850 metara. Realizacije također ni na vidiku.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.