Pripremanje komplikovanih jela, koje zahtijeva kuhanje, prženje ili pečenje mnogi tokom ljeta izbjegavaju. Na visokim temperaturama najbolje je jesti laganu hranu, poput voća, salata, povrća, ribe i supe, a mi vam donosimo recept za osvježavajuću supu koju nije potrebno kuhati.
Zadovoljit će glad, osvježiti vas u vrućim ljetnim danima, a nećete se namučiti s njenom pripremom.
Sastojci za četiri osobe:
0,5 kg tikvica
1/2 manjeg crvenog luka
200 ml mlijeka
100 grama svježeg bosiljka
1 češanj češnjaka
2 kašike iscijeđenog soka od limuna
2 kašike ekstradjevičanskog maslinova ulja
malo limunove korice (samo od organski uzgojenog limuna)
sol i biber
Priprema:
Stavite u blender luk i tikvice te miksajte dok ne dobijete glatku smjesu. U nju polako dodavajte mlijeko, ulje, limunov sok i listove bosiljka. Posolite i pobiberite po želji te poslužite s nekoliko listića svježeg bosiljka i koricom limuna. Ovako pripremljenu supu možete držati u frižideru prije posluživanja.