open-navfaktor-logo
search
Festival
Najbolji teatarski projekti: "Braća Karamazovi" otvaraju 62. MESS
Internacionalni teatarski festival MESS, ove godine, počinje 30. septembra i trajat će do 9. oktobra, a publika će imati priliku da pogleda četrnaest najboljih domaćih, regionalnih i evropskih teatarskih ostvarenja. Ovogodišnji MESS donosi i dvije premijere, a tokom festivala će se održati i Mali MESS.  
07.09.2022. u 15:22
get url
text

MESS će 30. septembra otvoriti predstava "Braća Karamazovi: Sve sretne porodice nalik su jedna na drugu" Zagrebačkog kazališta mladih, a koja će biti izvedena u Narodnom pozorištu Sarajevo.

Direktor MESS-a Nihad Kreševljaković kazao je danas na konferenciji za medije da su nastojali do 9. oktobra, koliko će trajati Festival, napraviti program koji će se svidjeti publici. Izabrane su predstave koje su nastale u vrijeme pandemije COVID - 19, nakon pandemije, ali i ove godine, u vrijeme krize, rata u Ukrajini.

- S obzirom na to da je Festival refleksija onoga što se događa oko nas, ove godine će MESS biti smotra svega onoga što se događalo i prije i nakon pandemije, rata u Ukrajini. To su osnovne karakteristike Festivala – ocijenio je Kreševljaković.

Festival će biti otvoren predstavom Zagrebačkog kazališta mladih "Braća Karamazovi" i to iz dva dijela "Sve sretne porodice nalik su jedna na drugu" i "Svaka nesretna porodica nesretna je na svoj način", u režiji Olivera Frljića.

Prvi puta je ostvareno i gostovanje predstave "Ceremonija čaja" sa Kipra u režiji Achima Wielanda, a iz Grčke gostuje predstava "Republika baklava" reditelja Anestisa Azasa, iz BiH predstava "Ljubičasto" Selme Spahić, kao i koprodukcijske predstave iz Mađarske, Crne Gore, Njemačke, Slovenije, Švicarske.

Ljubitelji teatra imaju priliku pogledati premijeru koprodukcijske predstave "Što na podu spavaš" u režiji Kokana Mladenovića i premijera Balkan dance project "Sara-je-vo" bh. koreografa Edhema Jesenkovića kojeg festivalska publika zna kao vrhunskog plesača.

Jesenković je određeno vrijeme pauzirao, pa mu je, kako je Kreševljaković kazao, predstava "Sara-je-vo" svojevrsni povratak na scenu.

Također će i predstava "Ljubav" Pipo Delbono iz Italije, po mišljenju Kreševljakovića, privući veliku pažnju publike, kao i predstava "Porijeklo" iz Njemačke.

Program 62. MESS-a bit će održan na nekoliko lokacija: Narodno pozorište, Sarajevski ratni teatar SARTR, Kamerni teatar 55, Stolarija Narodnog pozorišta, Pozorište mladih.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.