open-navfaktor-logo
search
Nevjerovatno
Najčudnije biljke svijeta: Orhideja u obliku patke, pupoljak kao crvene usne
U različitim dijelovima naše planete postoji cvijeće koje vas ne može ostaviti ravnodušnim. Plijeni pažnju svojim bojama i izgledom. 
16.06.2020. u 21:32
get url
text
Poljubac cvijet

Elata je biljka koju možda možemo nazvati najoriginalnijom i najpikantnijom na svijetu. Za njegovu pojavu narod ga je nazivao "vrućim spužvama". Njegovo jarko crveno cvijeće podsjeća na bujne crvene usne. Ovo je tropska biljka. Voli toplinu i vlagu. Rodno mjesto biljke je Amerika, a može se naći i u središnjim i južnim krajevima Novog svijeta. Najčešće se nalazi u temperamentnim zemljama poput Kostarike, Paname, Kolumbije itd.

Orhideja Kalanija je također neobičan cvijet, pa čak i pomalo smiješan, jer izgledom podsjeća na leteću patku. Uglavnom ga možete pronaći u Australiji, na takozvanom Zelenom kontinentu. Lokalni stanovnici nazvali su ga jednim od predstavnika svijeta ptica nazvali ga "letećom patkom". Proučavajući ovu biljku, naučnici su ponovo bili iznenađeni mudrošću majke prirode. Ovakav neobičan oblik potreban je orhideji Kalaniya da privuče pilane - male leteće insekte.

Orhideja Kalanija 

Nepentes Attenborough, možda se može nazvati najneobičnijim cvijetom na svijetu, jer se hrani malim glodavcima. Naučnici koji su to shvatili prije 14 godina bili su zaista zbunjeni.

Cvijet kao zamka za miša 

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.