Najgora zima za Zeničane: Grijalice, konvektori i svijeće najtraženiji artikli u trgovinama

Objavljeno: 11.01.17 u 15:10 Autor: B. M.

Izrazito veliki minusi, nedostatak grijanja, povremeno nestajanje struje, izazovi su sa kojima se Zeničani svakodnevno nose ove zime, za koju mnogi kažu da je najgora do sada.

- Ugradio sam klimu, grijanje je katastrofa. Imam 65 godina i ovo je prešlo sve granice normalnog. Ne može se tačno odrediti ko je odgovoran ali uposlenici Gradske uprave su nadležni zajedno sa vlasnikom ArcelorMittala da riješe ovaj problem. Ono što je sigurno jeste i da smo svi mi građani krivi što ne potpišemo peticiju da se sve to ubrza i ozbiljno shvati - kazao je Nedžad iz Zenice.

Zeničanin Emir Krehić smatra kako su glavni krivci za novonastalu situaciju JP Grijanje i Gradska uprava, a pored povremenog grijanja koristi i šporet na loženje, te ističe kako nije dugo zapamtio goru situaciju.

Do sada najzastupljeniji alternativni izvori grijanja za Zeničane su uređaji na električnu energiju poput grijalica i konvektora, a Zeničanin Dino Kurbegović naglašava kako i takav način zagrijavanja ne znači mnogo na izuzetno niskim temperaturama.

- Zimu podnosim teško jer u kući imam malo dijete. Koristim konvektore ali na ovakvim temperaturama i nisu od velike pomoći. Nadam se da ćemo uskoro u narednom periodu imati bolje grijanje, te da će Gradska uprava skupa sa JP Grijanje riješiti ovaj problem, što prolongiraju skoro deset godina - kazao je Kurbegović.

Pored nedostatka grijanja Zeničani su prethodnih dana ostajali i bez struje što je naročito zakomplikovalo ovu tešku situaciju.

- Pored toga što nemamo grijanje, ostali smo nekoliko puta i bez struje. Kada mi je nestalo struje televizor se ugasio, i više se nije nikako upalio - kazala je Zeničanka Jela Bijelić.

Kako saznajemo iz nekoliko zeničkih trgovina najtraženiji artikli proteklih dana su grijalice, konvektori i svijeće koje gotovo da je nemoguće kupiti.

U razgovoru sa jedim od radnika saznajemo kako ljudi stoje u redovima za grijalice čekajući da se tek pristigla roba uknjiži, da bi odmah kupili, a neki od njih čak i rezervišu sebi grijalice i zamole da ih radnici pozovu čim stigne nova isporuka.

Zeničani muku muče i sa paljenjem automobila na debelim minusima. Nerijetko se može vidjeti da automobili pale na kablove ili zovu vučne službe, dok u prodavnicama  opreme za automobile naglašavaju kako je prodaja akumulatora u izrazitom porastu.

Gledajući na sve činjenice sigurno je da Zeničani preživaljavaju jednu od najgorih zima, s obzirom da su im osnovni uslovi za život izuzetno oskudni, te da svaki novi dan donosi sve teže situacije.