Silne kolače najbolje bi bilo izbjegavati tokom ljeta, a umjesto njih posegnite za laganim, voćnim i kremastim okusima. Možete iskoristiti sezonu jagoda i napraviti jednostavni cheesecake iz čaše koji će biti gotov za čas. Umjesto jagoda možete koristiti i maline, borovnice ili drugo bobičasto voće po želji.
Sastojci za dvije osobe:
125 grama sira mascarpone
150 grama jagoda
4 keksa
1 limun
1 žlica kristalnog šećera
2 kašike šećera u prahu
1 kašika putera
Priprema:
U loncu zagrijte očišćene jagode, kristalni bijeli šećer i jednu kašiku limunovog soka. Miješajte dok se šećer ne rastopi, a jagode ne omekšaju. Za to će vam biti potrebno tri do četiri minute. Zdrobite kekse u fini prah i pomiješajte ih s otopljenim puterom. Rasporedite smjesu na dvije čaše, i utisnite je na dno. Izmiješajte sir mascarpone, preostali limunov sok i šećer u prahu. Preko keksa stavite sirnu kremu, a preko kreme umak od jagoda.