open-navfaktor-logo
search
Liban
Najmanje šest osoba poginulo, više od 30 ranjeno u nasilju na protestima u Bejrutu
Najmanje šest osoba je poginulo i više od 30 ranjeno u četverosatnom nasilju u Bejrutu, glavnom gradu Libana, nakon pucnjave koja je izbila tokom protesta pristalica Hezbollaha i pokreta Amal, u blizini Palate pravde, javlja Anadolu Agency.
14.10.2021. u 19:07
get url
text

Stotine pristalica dviju šiitskih grupa okupilo se kako bi zatražili uklanjanje Tareka Bitara, sudije koji je vodio istragu o smrtonosnoj eksploziji u luci u Bejrutu prošle godine.

U zajedničkoj izjavi koju su dali Hezbollah i grupa Amal, "naoružana skupina" povezana sa strankom Libanske snage, koju vodi Samir Geagea, optužena je da stoji iza napada. Pozvano je da se odgovorni za nasilje izvedu pred lice pravde.

Protest je počeo nekoliko sati nakon što je sud odbacio tužbu protiv sudije i dopustio mu da nastavi istragu.

Skupine optužuju sudiju za pristranost, a vođa Hezbollaha Hassan Nasrallah nedavno je rekao da Bitarin rad "uključuje političko ciljanje i nema nikakve veze s pravdom".

Prema libanskom Crvenom križu, u nasilju je poginulo šest osoba, a više od 30 je ranjeno.

Ovi podaci objavljeni su nakon što je libanski ministar unutrašnjih poslova Bassam Mawlawi rekao novinarima da je pet ljudi poginulo, a najmanje 16 povrijeđeno.

Među ubijenima je i žena koja je pogođena metkom u njenom domu, objavila je državna novinska agencija.

Mawlawi je rekao da je "problem počeo sa snajperskim djelovanjem, a prva je osoba pogođena u glavu... organizatori demonstracija uvjerili su nas da će one biti mirne".

Libanska vojska je u saopćenju navela da su demonstranti napadnuti dok su se kretali prema Palati pravde.

Vojska je pozvala ljude da napuste to područje i upozorila da će pucati na sve pojedince s oružjem.

U eksploziji u luci u Bejrutu u augustu 2020. godine poginulo je više od 200 ljudi, povrijeđeno oko 6.000, a oko 300.000 ostalo je bez krova nad glavom. Također, u eksploziji je nanijeta ogromna materijalna šteta i dodatno oslabljena ionako krhka privreda Libana.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.