Najmlađa fabrika u GIKIL-u obara rekorde: Visokokvalitetni bh. proizvod izvozi se u 16 zemalja svijeta

Objavljeno: 10.04.17 u 12:05 Autor: J. B.

Proizvodnjom više od 10.000 tona maleinske kiseline najmlađa fabrika u Global Ispat Koksnoj Industriji d.o.o. Lukavac (GIKIL), fabrika AMK, u protekloj godini ostvarila je rekordnu proizvodnju.

Postignuti uspjeh, kako ističe Elnedin Omerdić, direktor fabrike, rezultat je ne samo višegodišnjeg uloženog napora, nego i pametnih investicija.

- Zamjena katalizatora u proizvodnom sistemu, kojem su prethodila i druga poboljšanja u tehnološkom procesu, bio je presudan korak, a rezultat je više od 10.000 tona anhidrida maleinske kiseline izvezenog na strana tržišta. Riječ je o iskorištenosti maksimalnog kapaciteta fabrike, kroz istu potrošnju osnovne sirovine n-butana, a čija je uspješnost i finansijska isplativost dokazana kroz Six Sigma projekat koji se uspješno provodi u GIKIL-u – pojašnjava Omerdić.

Timski rad

Ostvarenje velikog uspjeha u proizvodnji, pored investiranja, ističe Omerdić, rezultat je i timskog rada svih uposlenika fabrike kao i dobre saradnje sa rukovodstvom GIKIL-a, te podrške drugih fabrika.

Rekordnu proizvodnju AMK fabrike pratila je i rekordna prodaja. Odlučeno je da se strateški na tržištu nastupi hrabrije, te je GIKIL umjesto prodaja na ugovore postao spot prodavac koji se za sve kupce bori odvojeno sa novim tržišnim cijenama koje se definišu svakog mjeseca. Ova transformacija se nije desila preko noći i traje još od 2012. godine. Rizik je bio veliki, tvrdi Senad Škripić, zamjenik direktora za prodaju KAN-a i AMK, ali kada imate kvalitetan proizvod onda je i lakše pridobiti kupce.

-Sa takvom poslovnom politikom došlo se do pozitivnih finansijskih rezultata na maleinu koji ujedno prati i rekordnu proizvodnju, odnosno najveću proizvodnju ikad zabilježenu. Aktivno pratimo svoj rad preko evropskih zavoda za statistiku te upravo zahvaljujući ovoj politici, u oktobru i novembru prošle godine ostvarili smo najveću uvoznu cijenu u Italiju u odnosu na velika proizvođačka imena kao što su MOL, Sasol Huntsman i Essim Chemicals, što dokazuju i podaci EUROSTAT-a – pojašnjava Škripić.

Da je GIKIL-ov AMK proizvod prvoklasne kvalitete govori i podatak da se trenutno izvozi u čak 16 zemalja svijeta, saopćeno je iz GIKIL-a.

Izvoze u Tursku i Rusiju

- Posebno smo ponosni na prodaju koju ostvarujemo čak i u Rusiji. Određene isporuke smo radili i za Iran, a među evropskim zemljama najprisutniji smo u Italiji, Poljskoj, Švicarskoj, Njemačkoj, Bugarskoj, Hrvatskoj, Sloveniji, a u posljednje vrijeme i u Srbiji. Prošle godine kao najaktivnije tržište je bila tradicionalno Italija, a potom još od ranije vrlo je aktivno i tržište Turske – kaže Škripić te dodaje da se prednost ostvaruje upravo zbog kvalitete, što potvrđuje i činjenica da do sada nije zaprimljena niti jedna reklamacija.

Fabrika AMK sestrinska je fabrika svim drugima u Global Ispat Koksnoj Industriji Lukavac. Kao jedina fabrika ovog tipa na prostoru bivše Jugoslavije koja je stopostotno izvozno orjentisana ima veliku perspektivu za razvoj. Ostvareni procvat u godini kada je bila prisutna velika kriza u industrijskom sektoru nije ostao neprimijećen, a pozitivan rezultat usmjeren je kao podrška radu i poslovanju i drugim fabrikama u GIKIL-u, saopćeno je iz ove kompanije.

Anhidrid melainske kiseline (AMK) najviše se koristi u proizvodnji plastičnih masa, te boja i lakova, dok svoju široku primjenu u manjim količinama nalazi i u drugim proizvodnim procesima.