Zimska bajka

Najmlađi učili klizanje od profesionalaca

Objavljeno: 12.01.2019. u 13:22

Škola klizanja organizovana je na ledenoj plohi na Trgu oslobođenja - Alija Izetbegović

Veliki broj mališana uživao je danas u Sarajevu u besplatnom klizanju s profesionalnim brzoklizačima Klizačko-koturaljskog kluba Bosna, javlja Anadolu Agency.

Mališani, ali i oni stariji, danas su imali priliku da uče klizati sa reprezentativcima BiH u brzom klizanju, te stručnim trenerima.

Sa mališanima se družio i reprezentativac i stručni trener Nihad Bašić, kako je kazao, danas je organizovana osnovna škola klizanja gdje mališani uče početničke pokrete, koliko dozvoljavaju uslovi na ledu na Starogradskoj bajci i Rinostop HOT klizalištu, na Trgu oslobođenja - Alija Izetbegović.

- Imamo malo tehničkih problema, jer nije pravi led, ali pokušat ćemo da izvučemo maksimum iz ovoga što imamo i da pružimo mališanima neku osnovnu obuku - pojasnio je Bašić.

Govorio je i o interesovanju djece za brzo klizanje u BiH.

- Generalno, interes je sve veći. Ranije je u Sarajevu bila samo jedna ledena ploha, u Olimpijskoj dvorani Zetra, a danas imamo sedam-osam ledenih ploha. Vidimo mališane koji su zaista zainteresovani za klizanje, a samim tim i za brzo klizanje. Sport je sve više popularan - istakao je Bašić.

Foto: Anadolu Agenci

Podsjetio je i da je Sarajevo domaćin Evropskog olimpijskog zimskog festivala mladih (EYOF).

- To je najveći sportski događaj koji se događa u našem gradu poslije Olimpijskih igara 1984. godine. Nastupit će oko 1.500 takmičara iz 45-50 zemalja. Imat ćemo sedam različitih sportova. Sarajevu će se opet vratiti onaj stari olimpijski sjaj. Imamo i jednog predstavnika BiH, koji dolazi iz našeg kluba - poručio je Bašić.

Jedan od mališana koji su danas došli da nauče klizanje je i sedmogodišnji Džan Porča.

- Došao sam da naučim da kližem malo bolje. U ponedjeljak idem u školu skijanja, malo klizanje, pa malo skijanje - ispričao je Džan.

Sa mališanima je radio i član Klizačko-koturaljskog kluba Bosna Mak Krstić.

- Treniram već 12-13 godina, a ovdje sam u ulozi instruktora klizanja. Generalno gledano, umjetničko klizanje je malo popularnije zato što se više gleda na televiziji, mada ima interesovanja i za brzo klizanje - pojasnio je Krstić.

Projekat Starogradska bajka počeo je 26. decembra, a realizuje ga Udruženje "Čuvari tradicije", uz podršku općine Stari Grad Sarajevo i Turističke zajednice Kantona Sarajevo.

- Svakog vikenda se na ovom klizalištu za naše najmlađe i one malo starije organizuju posebni programi. Ovog vikenda je planirana škola klizanja, ali sa profesionalcima. Očekujemo da ovdje bude jako lijepo druženje - pojasnila je Almedina Porča, glasnogovornica Općine Stari Grad.

Starogradska bajka je projekat koji je predviđen da traje dva mjeseca.

- Zadovoljni smo ogromnim odzivom. Prema našim procjenama, oko 6.000-7.000 ljudi dosad je klizalo ovdje, a mislimo da će taj broj itekako porasti do kraja - dodala je Porča.

 

Izvor:   Anadolu Agency

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter. Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected]

Iz kategorije