open-navfaktor-logo
search
Kongres EPP-a
Najmoćniji evropski političari raspravljaju o Zapadnom Balkanu, prisustvuju i zvaničnici iz BiH
Kongresu će kao član Predsjedništva Bosne i Hercegovine i potpredsjednik SDA, koja je članica EPP-a, prisustvovati Šefik Džaferović
18.11.2019. u 16:00
get url
text
EPP

U Zagrebu će ove sedmice biti održan Kongres Evropske narodne stranke (EPP), najveće evropske političke grupacije, na kojem će se, između ostalog, razgovarati o Zapadnom Balkanu i pristupanju zemalja regiona Evropskoj uniji (EU).

Kongres će se održavati 20. i 21. novembra, a okupit će čelnike najvećih "narodnjačkih" stranaka iz cijele Evrope. Jedan od panela "Zapadni Balkan i EU: Zajednički izazovi i podijeljene odgovornosti", na kojem će fokus biti u potpunosti usmjeren na naš region, bit će održan u srijedu popodne.

Bit će to svojevrsni uvod za veliki "EU – Zapadni Balkan" samit, koji je planiran za maj naredne godine, a kojeg će kao predsjedavajuća EU-a organizirati susjedna Hrvatska.

Kongresu će kao član Predsjedništva Bosne i Hercegovine i potpredsjednik Stranke demokratske akcije (SDA), koja je članica EPP-a, prisustvovati Šefik Džaferović.

Na Kongresu će se birati i novo rukovodstvo ove političke grupacije, a jedini kandidat za novog predsjednika je odlazeći predsjednik Evropskog vijeća Donald Tusk, dok su kandidati za deset potpredsjedničkih pozicija David McAllister (CDU, Njemačka), Helen McEntee (Ujedinjena irska stranka), Siegfried Muresan (PNL, Rumunija), Averof Neofytou (Demokratski zbor, Kipar), Petteri Orpo (Kokoomus, Finska), Franck Proust (Republikanci, Francuska), Paulo Rangel (PSD, Portugal), Ivan Štefanec (KDH, Slovačka), Antonio Tajani (Naprijed Italija), Esther de Lange (CDA, Holandija), Mariya Gabriel (GERB, Bugarska) i Johannes Hahn (ÖVP, Austrija).

Jedan od kandidata za potpredsjednika je izvjestitelj Evropskog parlamenta za BiH Paulo Rangel, ali i odlazeći komesar za politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johannes Hahn.

Pored SDA, članice EPP-a iz BiH su Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) BiH i Partija demokratskog progresa (PDP).

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.