open-navfaktor-logo
search
Bogat program
Najnoviji naslovi domaće i svjetske autorske scene: Međunarodni sajam knjiga u Sarajevu od 12. do 17. aprila
Autorska prava i sloboda izražavanja tema je ovogodišnjeg Međunarodnog sajma knjiga koji će u Centru Skenderija biti održan od 12. do 17. aprila.
10.04.2023. u 18:04
get url
text

Posjetitelje očekuju brojne promocije, prezentacije, predavanja, okrugli stolovi i izložbe, a stručnoj i širokoj publici učesnici će se predstaviti kroz niz tema važnih za književnost, izdavaštvo i kulturu, te će biti upriličen bogat prateći program. Sajam knjiga obilježit će brojni susreti pisaca, izdavača iz BiH i svijeta i nastup kulturnih centara koji djeluju u BiH.

Sajam je ove godine stavio u funkciju 33 posto više prostora u odnosu na prošlu godinu i više do 120 izdavača na 110 štandova imaju na raspolaganju ukupno 4.500 m² u dvorani Mirza Delibašić, foajeu, svečanom salonu i platou Centra Skenderija.

Direktor KJP Skenderija Damir Petrinić istakao je da će ovogodišnji sajam biti pun zanimljivih događaja te raznovrsnih programa namijenjenih posjetiteljima svih uzrasta i interesa.

- Definitivno možete očekivati mnoštvo zanimljivih izdavača, knjižara, knjiga, tribina, predavanja i još mnogo toga - istakao je Petrinić.

Predsjednik Programskog savjeta sajma Ibrahim Spahić kazao je da je u središtu sajma autor i njegova prava te sloboda izražavanja.

- Želimo da ovogodišnji sajam otvori jedan poseban pristup onome što se zove izdavaštvo i učešće ljudi u formiranju i oblikovanju određenih djela, sve dok knjiga ne ode u knjižare - istakao je Spahić.

Poručio je da u BiH ne postoji sloboda izražavanja, već samo prezir prema autorskim pravima.

- Ovdje postoji samo copywriting koji na nedopustiv način gazi autorska prava - naglasio je Spahić.

Na sajmu će biti predstavljeno više od 100 djela u Bosanskoj kući, svečanom salonu, foajeu i platou Skenderije koje vodi književnik Mirsad Bećirbašić.

Kao i svake godine, izdavači i izlagači su pripremili knjige za sve generacije, a repertoar je od dječijih knjiga i bojanki, svjetskih klasika, do najnovijih naslova sa domaće i svjetske autorske i izdavačke scene.

U Centru Skenderija Sarajevo će u toku sajma biti realizovan niz programa pod motom Autorska prava i sloboda izražavanja, a posebno značajan je internacionalni Okrugli sto 13. aprila. Moderatorica okruglog stola je profesorica Razija Iza Mešević.

Kroz okrugli stol realizovat će se predavanja sa ekspertima iz zemlje i svijeta, među kojima su ekspertica Goethe Instituta Janeta Clarka, Lejla Alimanović te stručnjaci iz Savezne Republike Njemačke, Arapske Republike Egipat, Republike Austrije, Islamske Republike Iran, kao i predstavnici iz Vijeća Europe i UNESCO-a.

Također, na sajmu će tradicionalno biti obilježen Svjetski dan knjige i autorskih prava u organizaciji Centra Skenderija, IPC-a i UNESCO te Svjetski dan umjetnosti akcijom "Knjiga za ružu".

Sajam je pripremio specijalnu promociju E-izdavaštva, IT dostignuća, book radionice, 21 izložbu, performanse te video prezentacije posvećene knjigama, autorima i umjetnosti stvaranja.

Članovi žirija za dodjelu Nagrade sajma su Adelaide Grabovica, Tamara Sarajlić Slavnić i Asmir Kujović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.