Najskuplji avioni na svijetu: Luksuz i udobnost postaju statusni simbol

Objavljeno: 06.01.17 u 19:24

Deceniju unazad rijetko su se mogli vidjeti uspješni svjetski biznismeni i poznate ličnosti na komercijalnim letovima, čak ni u biznis i prvoj klasi koje pružaju potpun komfor i privatnost.

U VIP okruženju posebna vrsta trenda i statusa, postalo je posjedovanje privatnih džetova i aviona. Naravno, svaka od ovih luksuznih letjelica ima višemilionsku vrijednost, jer enterijer i eksterijer aviona mora biti prilagođen ukusu vlasnika.

To finalnu cijenu čini duplo ili troduplo većom, a nekada premaši i više stotina miliona američkih dolara. Kao takvi, privatni avioni više liče na leteće vile, nego na prijevozna sredstva.

Najluksuzniji i definitivno najskuplji privatni avion na svijetu je u vlasništvu Sultana od Bruneja Hasanala Bolkijaha. On je svoj Boing 747-430 kupio potpuno novog za 100 miliona dolara, a opremanje i dodavanje detalja kao što su lavaboi od čistog zlata i kristala koštali su više nego sam avion.

Najveći poslovni avion pripada Sergeyu Brinu i Larryju Pageu, osnivačima kompanije Google. Njihov Boing 767-200, nazvan "široko tijelo" ima dvije spavaće sobe, sjedišta za 50 ljudi, i kuhinju. Cijena ove "ptice" iznosi oko 25 miliona dolara, a dodatnih 10 miliona utrošeno je samo na renoviranje.

Donald Trump, američki biznismen i novoizabrani predsjednik, poseduje Boing 727-23 specifičan po grbu Trump na vanjskoj strani aviona. Njegova letjelica duga je 30 metara, visoka četiri, a posebnim ga čini to što su mnogi detalji izrađeni od 24-karatnog zlata. Enterijer aviona čine bež kožne fotelje, pozlaćene kopče i kristalne lampe.

I za kraj jedna žena, sigurno jedna od najbogatijih žena svijeta, Oprah Winfrey. Njen Borbardier XSR nije veliki kao komercijalni avioni, ali je toliko brz da će ih ostaviti za sobom. Vrhunski dizajn od kože, devet sjedišta, četiri mjesta za posadu i sportska kabina, čine ovaj zračni brod sinonimom za sigurnost i komfor. Ovo je jedan od najskupljih poslovnih aviona u klasi džetova, a košta "samo" 50 miliona američkih dolara.