open-navfaktor-logo
search
13 uhapšenih
Najsloženija akcija tuzlanskog MUP-a: "Pala" grupa Beriza Kabilovića, terete se i za ubistva
Svih 13 uhapšenih odranije su poznati policiji. Jedan broj osoba nam nije dostupan, jer se ne nalaze na području BiH. Pretresi su provedeni na više od 50 lokacija, rekao je Korman
18.12.2019. u 12:02
get url
text

U akciji MUP-a Tuzlanskog kantona, koja je provedena uz pomoć Federalne uprave policije i Obavještajno-sigurnosne agencije BiH, a pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva TK, uhapšeno je 13 osoba, 11 sinoć u toku noći i rano jutros, a dvoje nešto ranije, rekao je danas direktor Uprave policije MUP-a TK Dževad Korman.

Korman je potvrdio da se među uhapšenima u akciji kodnog naziva "Scarface" nalazi Beriz Kabilović, odranije dobro ponat policiji po velikom broju krivičnih djela.

Nezvanično, pored Kabilovića uhapšeni su Amer Hajdarević, Selver Salimović Švrćo, Adnan Požegić, Mujo Mandžić i Ammar Adrović.

- Svih 13 uhapšenih odranije su poznati policiji. Jedan broj osoba nam nije dostupan, jer se ne nalaze na području BiH. Pretresi su provedeni na više od 50 lokacija i ovo je do sada najsloženija aktivnost koju smo mi proveli - rekao je Korman.

Dževad Korman    FOTO: J. B. 

Uhapšeni se, dodao je, terete za krivična djela počinjena na područu Tuzle, Živinica, Banovića i Kalesije, a osumnjičeni su za organizirani kriminal, dva krivična djela ubistva, iznudu, ugrožavanje sigurnosti, nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija, pripremanje krivičnih djela, pranje novca i neovlaštenu trgovinu i stavljanje u promet opojne droge.

Direktor uprave policije nije mogao otkriti za koja ubistva se neki od uhapšenih sumnjče.

Nezvanično, to bi moglo biti ubistvo Senada Habibovića Sene iz oktobra 2014. godine. Naime, to je jedino nerazjašnjeno krivično djelo ubistva na području Tuzle za koga se vezuju osobe iz kriminalnog miljea.

- Prilikom pretresa oduzeti su mobiteli, telefonske kartice, laptopi, računari, određena količina droge, novac, bankovne kartice, dokumentacija vezana za navedena krivična djela te 20 vozila raznog tipa i još neki predmeti. Svi osumnjčeni će danas u toku dana biti predati u nadležnost kantonalnog tužilaštva TK - rekao je Korman.

On je naglasio da se radi o dobro organizovanoj kriminalnoj grupi, koja je "bila ovladala, prije svega Tuzlom, ali i nekim drugim gradovima u TK".

- Mi ove aktivnosti provodimo već sedam mjeseci. Bavili su se ucjenama, nasilničkim ponašanjem, terete se za ubistva i pokušaje ubistva... Svi su odranije poznati policiji, a kroz istragu smo utvrdili da je određen broj ljudi iz Uprave policije bio blizak ovoj kriminalnoj grupi. Nakon što ovaj dio završimo krenut ćemo s aktivnostima i prema tim osobama u našim redovima - rekao je Korman.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.