open-navfaktor-logo
search
Poslastica
Najsočnije hurmašice koje ćete ikada probati
Najbitnije je da hladne hurmašice zalijete vrućom agdom
10.08.2019. u 09:39
get url
text
Hurmašice

Hurmašice su agdali kolači koji vode porijeklo s Bliskog istoka, ali su se poprilično udomaćile u našoj Bosni i Hercegovini. Prave se "čiste", a neki ih prave sa orasima, bademima, kokosovim brašnom ili nečim sasvim trećim. Ipak, mnogima i ne polazi za rukom da ih naprave onako kako bi željeli.

Upravo zbog toga vam donosimo recept za najbolje i najsočnije hurmašice koje ćete ikada probati

Potrebno:

dva jajeta
pola čaše šećera
50 ml ulja (1/4 čaše)
125 grama maslaca
dvije kašike jogurta
prašak za pecivo
orasi
oko 500 grama brašna
malo kokos brašna.

Agda (preljev):

9 šoljica šećera
8 šoljica vode

Od jaja, ulja, maslaca, jogurta, praška za pecivo, šećera  i brašna, napravite tijesto, ne pretvrdo, ali dovoljno da možete praviti valjčiće, oko 6-7 cm dužine, možete utisnuti po par četvrtina oraha i pritisnuti na rende, da dobijete karakterističnu "mustru". Slažite na veliki lim, ne lijepe se, ali ako niste sigurni stavite papir. Malo narastu pri pečenju pa ne slažite pregusto. Pecite u zagrijanoj rerni oko 25 min na 180°c, da malo porumene.

Za preljev kuhajte šećer s vodom dok ne dobijete agdu. Najbitnije je da hladne hurmašice zalijete vrućom agdom. Ostavite ih vani, na sobnoj temperaturi ili u peći, ne u frižideru. Barem ne prva 24 sata.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.