Najsretniji čovjek na svijetu otkriva: Ovo su tri tajne sreće

Objavljeno: 24.08.17 u 10:14

Mattheiu Ricard, 71-godišnji budist iz Tibeta (porijeklom iz Francuske), kojeg stručnjaci nazivaju "najsretnijim čovjekom na svijetu" tvrdi da tajna za sreću oduzima samo 15 minuta dnevno.

Mattheiu Ricard, budist iz Tibeta
Mattheiu Ricard, budist iz Tibeta

Ricard je sudjelovao u 12-godišnjem istraživanju mozga o meditaciji i suosjećanju na čelu s neuroznanstvenikom s University of Wisconsin, Richardom Davidsonom, koji je na Ricardovu glavu postavio 256 senzora i otkrio da je Ricardov um prilikom meditacije bio neobično "lagan".

Davidson tvrdi: "Ricardov mozak proizvodi razinu gama valova - onih povezanih sa svjesnošću, pažnjom, učenjem i pamćenjem koji nikad prije nisu objavljeni u literaturi o neuroznanosti. Skeniranje je također pokazalo pretjeranu aktivnost u lijevom prefrontalnom korteksu mozga u usporedbi s njegovim desnim kolegom, što mu je omogućavalo neuobičajeno veliku sposobnost za sreću i smanjenu sklonost negativnosti."

Ricard, koji kaže da ponekad meditira cijeli dan bez da osjeća dosadu, priznaje da je općenito sretna osoba. Ovo su njegove tri tajne sreće:

Prestani misliti "ja, ja i ja"

Altruizmu bi se trebala davati važnost jer je misliti cijelo vrijeme na sebe i raditi da ti bude što bolje vrlo iscrpljujuće, stresno i vodi tome da se zapravo ne osjećaš sretnim. Ricard savjetuje da čovjek treba biti "dobronamjeran" kako bi bio sretan jer osim što će se on osjećati sretnim, i drugi će se osjećati bolje. Naravno, treba paziti da se ta dobronamjernost ne iskorištava, upozorava Ricard.

Treniraj um kao da ga pripremaš za maraton

Ricard vjeruje da svako ima sposobnost imati "lakši um" jer postoji potencijal za dobro u svakom ljudskom biću, osim ako ste, recimo, serijski ubojica – tada se nešto hemijski abnormalno događa u vašem mozgu.

- S mentalnim treningom uvijek možemo dovesti naš nivo sreće na drugi nivo. To je kao trčanje. Ako treniram, možda mogu otrčati maraton. Ne bih mogao postati olimpijski prvak, ali postoji ogromna razlika između treninga i "netreniranja", pa zašto se to ne bi odnosilo i na um? Postoji razmišljanje da su dobronamjernost, pažnja, emocionalna ravnoteža i fleksibilnost vještine koje se mogu obučiti. Dakle, ako sve stavite zajedno, mogli biste reći da je sreća vještina koja se može obučiti - tvrdi Ricard.

Svaki dan 15 minuta imaj pozitivne misli

Obično kada doživljavamo osjećaje sreće i ljubavi to je prolazno, onda se dogodi "nešto drugo" i mi se usredotočimo na drugu misao. Ali Ricard umjesto toga kaže da ne dopustimo da naš um bude ometan i da se usredotočimo na pozitivne misli od 10 do 15 minuta svakodnevno. Ako to činimo svaki dan, samo dvije sedmice kasnije možemo osjetiti pozitivne rezultate za um. To mišljene podupiru i neuroznanstvenici. Davidson na temelju svoje studije ustanovio da čak 20 minuta dnevne meditacije može ljude učiniti puno sretnijima.