open-navfaktor-logo
search
Brzi recepti
Najukusniji vam je smoothie sa bananom? Dodajte još neke sastojke
Zbog svojih nutritivnih svojstava banana je jako dobar odabir za smoothie jer prosječna banana, oko 100 grama ima 89 kcal/372 kJ.
14.09.2021. u 10:46
get url
text

Banane sadrže 74 posto vode, 1 posto bjelančevina, 0,5 posto masti, 13,5 posto šećera, 23 posto ugljikohidrata i 3,4 posto biljnih vlakana. Bogate su kalijem, a sadrže i magnezij, kalcij, fluor, fosfor, željezo, cink i bakar. Osim toga, banane su bogate i vitaminima: sadrže beta-karoten, vitamine grupe B, te vitamine C i E.

Banana je često sastavni dio smoothiea jer upravo ovo voće daje smoothieu kremastu teksturu i gustoću. Predlažemo da navečer ogulite bananu i stavite je u zamrzivač. Lagano zaleđenu bananu ubacite u blender s ostalim sastojcima - ovo će smoothieju dati dodatno osvježenje.

Ako vam nedostaje ideja za vaš omiljeni smoothie s bananom, dajemo vam pet recepata među kojima ćete pronaći neki za sebe.

Najjednostavniji banana smoothie

Sastojci (za 2 serviranja / 4 dl):

2 banane (zrele, mogu biti i s crnim tačkicama)

2,3 dl nemasnog ili manje masnog mlijeka ili jogurta

4-5 kockica leda

Priprema:

Sve sastojke ubacite u blender i miksajte dok ne dobijete jednoličnu smjesu. Ulijte u čaše i odmah uživajte u banana smoothieju. Ovaj napitak sadrži 180 kalorija.

Smoothie od banane i bobičastog voća

Sastojci (za 2 serviranja / 4 dl):

2 banane (zrele)

2,3 dl manje masnog mlijeka ili jogurta

100 grama borovnica (može i smrznute)

100 grama kupina (može i smrznute)

100 grama malina (može i smrznute)

2 cijele jagode (može i smrznute)

4-5 kockica leda

Priprema:

Sve sastojke ubacite u blender i miksajte dok ne dobijete jednoličnu smjesu. Ulijte u čaše i odmah uživajte u ovom bobičastom banana smoothieju. Energetska vrijednost ovog napitka iznosi 230 kalorija.

Smoothie od banana i zobenih pahuljica

Sastojci (za 2 serviranja / 4 dl):

2 zrele banane

100 g zobenih pahuljica

70 grama badema

1 dl malomasnog jogurta

3-4 kockice leda

Priprema:

Sve sastojke ubacite u blender i miksajte dok ne dobijete jednoličnu smjesu. Ulijte u zdjelice i uživajte u odličnom smoothieju koji vam može poslužiti kao doručak ili obrok prije tjelesne aktivnosti.

Ovaj smoothie ima 380 kalorija.

Čokoladni banana protein smoothie

Sastojci (za 2 serviranja / 4 dl):

1 banana

2,3 decilitara manje masnog mlijeka

2 čajne kašike kakao praha (nezaslađen)

1 supena kašika maslaca od kikirikija

1 mjerica proteina (okus čokolada)

Priprema:

Sve sastojke ubacite u blender i miksajte dok ne dobijete jednoličnu smjesu. Ulijte u čaše i odmah uživajte u proteinskom superfood smoothieju. Energetska vrijednost: 290 kalorija.

Smoothie koji u sebi sadrži bananu odličan je izbor za početak dana jer će vam dati energiju za aktivnosti koje slijede. Također, ovakav smoothie je dobar izbor i kao obrok prije fizičke aktivnosti jer ćete tokom treninga trebati energiju koju će vam banana ali i ostali sastojci dati.

Smoothie s bananom ne savjetujemo prije spavanja jer je to vrijeme kad se preporučuje jesti obrok koji ne sadrži ugljikohidrate, a kojih u banani ima dosta.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.