Najvažniji datumi u historiji FK Sarajevo: Šampionski trofeji, pobjede u finalima Kupa, evropski trenuci...

Objavljeno: 02.11.17 u 12:22

Fudbalski klub Sarajevo prije devet dana proslavio je 71. rođendan. U velikoj dvorani Fiskulturnog doma u Sarajevu 24. oktobra 1946. godine došlo je do spajanja Udarnika i Radnika u novo društvo, koje je zvanično nazvano Torpedo.

FK Sarajevo 24. oktobra proslavilo 71. rođendan
FK Sarajevo 24. oktobra proslavilo 71. rođendan

Deset dana nakon osnivanja, Torpedo je odigrao prvu utakmicu u sklopu Republičke lige, te u duelu sa travničkim Bratstvom slavio je sa 6:0.

Torpedo je plasman u Prvu ligu izborilo 30. jula 1947. godine na gostovanju u Novom Sadu, kod ekipe Sloge, gdje je uspješno odbranio prednost stečenu u Sarajevu. Nedugo zatim, na Vanrednoj skupštini održanoj 5. oktobra 1947. godine SD Torpedo mijenja ime u Sarajevo, koje je ostalo nepromijenjeno do danas.

U sklopu fudbalske lige bivše Jugoslavije, Sarajevo je u dva navrata osvajalo trofej prvaka, čime je bordo-bijeli klub najuspješniji bh. klub u tadašnjem prvenstvu. FK Sarajevo osvajao je i titule prvaka Bosne i Hercegovine, ukupno tri puta, a tome treba dodati i pet trofeja osvajača Kupa naše države.

Osim u nacionalnim takmičenjima, FK Sarajevo zabilježio je značajne uspjehe na međunarodnoj sceni u toku svoje uspješne historije.

Povodom 71. rođendana FK Sarajevo je pripremilo pregled najznačajnijih dođagaja u historiji kluba.

Šampionski trofeji, pobjede u finalima Kupa, mnogi nezaboravni evropski trenuci... Pogledajte historijski timeline Fudbalskog kluba Sarajevo! Sve najvažnije detalje u historiji Bordo tima možete pogledati OVDJE