"Najvažniji dokument u posljednjih 10 godina": Mora li Deklaracija o Pelješkom mostu biti usvojena u Domu naroda?

Objavljeno: 13.09.17 u 18:28 Autor: P. Z.

Deklaracija Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH ne mora ići i na Dom naroda PS BiH. Naime, ovaj dom je autonoman i može predložiti da se i na njemu glasa o deklaraciji, ali i ne mora.

Zastupnici HDZ-a BiH su u pauzi sjednice razgovarali i o ovoj opciji, da predlože deklaraciju koja je danas usvojena i na Domu naroda i onda je uz pomoć delegata iz RS-a odbace. 

U Klubu bošnjačkog naroda su delegati stranaka koji su u Zastupničkom domu PSBiH glasali za deklaraciju. Što se tiče Kluba srpskog naroda, tih šest delegata su iz stranaka koje su ili glasale za deklaraciju u Zastupničkom domu PSBiH ili su njihovi zastupnici bili suzdržani. 

U Klubu hrvatskog naroda u Domu naroda Parlamenta BiH većinu ima HDZ BiH uz praktično njihovog delegata HSS-a i jednog delegata HDZ-a 1990. Ako bi ova deklaracija došla u Dom naroda, HDZ BiH bi je pokušao ili srušiti budući da ima većinu u Klubu Hrvata, ili bi se, ako bi se Klub srpskog naroda pridružio Klubu Bošnjaka, pozvao na vitalni nacionalni interes. 

U Klubu HDZ-a BiH, koji je danas glasao protiv ove deklaracije, tvrde da "deklaracija nema nikakvu pravnu težinu". 

- Da bi imala pravnu težinu, ona mora biti usvojena u istovjetnom tekstu i na Domu naroda PSBiH. Dom naroda nije obavezan uvrstiti deklaraciju na dnevni red. Sve i ako ga stavi na dnevni red, on neće dobiti podršku Doma naroda PSBiH - kazala je predsjedavajuća Zastupničkog doma PS BiH i zastupnica HDZ-a BiH Borjana Krišto novinarima nakon sjednice.

Iz Kluba SDA ističu da  je najbitnije da je usvojena ova deklaracija u tekstu kakav su predložili.

- Ovo je najvažniji dokument u posljednjih deset godina. Zastupnički dom je najviše predstavničko tijelo na nivou BiH. Imamo taj zvanični stav Predsjedništva iz 2007. godine, kao najvišeg organa u BiH, koji također niko nije poništio. Ovo smo pokrenuli u ovom trenutku zato što je i Hrvatska krenula sad u izgradnju Pelješkog mosta - naglasio je u izjavi za Faktor Amir Fazlić, šef Kluba SDA u Zastupničkom domu PS BiH.