Legendarni Švabo uživa u Grazu, a u intervjuu za austrijski Krone govorio je o mnogim stvarima od koronavirusa, do života u ovom gradu, gdje je svojevremeno trenirao Šturm.

- Osjećam se zdravim. Moramo naučiti da živimo s opasnošću. Koronavirus nam je pokazao da postoje stvari koje ljudi ne mogu kontrolisati. Svijet ima previše problema, trebamo spasiti ono što se spasiti da - rekao je Osim na pitanje o zdravlju.

Novinar Kronen Zeitunga piše kako je Štraus sa Grbavice poručio kako se ne želi vratiti u Sarajevo dok ne završi pandemija koronavirusa. U vrijeme dok je radio razgovor, Osim je pratio utakmicu Serie A između Rome i Torina (3:1), s jedne strane Edin Džeko, s druge Amer Gojak.

- Džeko je igrao za dosta klubova, ali nema veze. Dobar je dečko, postiže golove - kazao je Osim, dodavši:

Gledam utakmice, glavna je stvar da su tu lopta i dva tima s različitim tijelima. Veliki novac je u fudbalskom svijetu problem, uništava sve i čini te sretnim na kratak period.

Danas je lako sastaviti tim. Možete kupiti sve igrače. Pogledajte Real Madrid. Tamo predsjednik kupuje igrače koje publika želi. Novac je najveći fudbalski neprijatelj, ali je život interesantniji s njim. Neke ekipe uošte ne igraju fudbal.

A ako samo trčite ne možete pobijediti. Mislite da znate mnogo o igri, a na kraju kada vidite rezultat onda znate da ne znate ništa - Osimova je analiza.

Osim uživa u Grazu.

- Ne možeš živjeti lijepo u lošem gradu. Otpočetka mi je bilo jasno: ovdje mi se sviđa, mogu to odmah potpisati. Graz je bio ljubav na prvi pogled. Nisam očekivao da će imati tako lijep život ovdje - kazao je Osim za Krone.