open-navfaktor-logo
search
Najuspješnije firme
Najveću neto dobit ostvarile Autoceste FBiH, drugi je Lager, a treći Bingo
Lista kompanija s najvećim iskazanim neto profitom u Federaciji BiH za 2019. godinu ne razlikuje se mnogo od one za 2018., gdje dominiraju firme koje se bave trgovinom, posebno one iz sektora naftnih derivata i uslugama. 
02.05.2020. u 13:13
get url
text

Ovo su službeni podaci Financijske-informatičke agencije (FIA) koju su danas objavile bonitetne kompanije LRC i Bisnode.

Najveću dobit u 2019. godini ponovo je ostvarilo Javno preduzeće Autoceste FBiH s više od 133 miliona KM. Iskazani profit za 16 miliona je veći nego 2018. godine.

Na drugoj poziciji je kompanija Lager iz Posušja, veliki trgovac građavinskim strojevima, sa 115 miliona KM dobiti. Prošla godina bila je izrazito uspješna za ovu kompaniju jer je dobit u samo jednoj godini porasla za 70 miliona KM. Lager je prošle godine bio rangiran na 6. poziciji, a sada je najprofitabilnija privatna kompanija u BiH.

Treći je trgovački lanac Bingo s profitom od 93 miliona KM. Bingo je u 2019. godini povećao dobit s 76 na 93 miliona KM, ali izgubio drugu poziciju na ovoj ljestvici.

Četvrti je BH Telecom sa 47 miliona KM dobiti. Državni gigant telekomunikacijski usluga uz pad prihoda bilježi i stalni pad profita, 2018. godinu završili su na trećoj poziciji.

Peti je Premiere World Sport iz Čitluka, najveća bh. kladioničarska kuća, s profitom od 44 miliona KM. Značajnu dobit iskazuju i Ceste Federacije BiH s 44 miliona KM, još jedna javna kompanija.

Sedmu poziciju zauzima CC HBC B-H, bh. predstavništvo svjetskog giganta Coca-Cole, s profitom višim od 30 miliona KM.

Osmi je trgovački lanac FIS sa skoro 30 miliona KM, a deveti širokobriješki FEAL s 25 miliona profita. Listu kompanija koje su najbolje poslovale u prošloj godini zatvara Violeta iz Gruda s profitom od 25 miliona KM.

Osim velikih javnih kompanija za proizvodnju električne energije i zeničkog Arcelormittala, proizvodni sektor nije zastupljen, podaci Financijske-informatičke agencije.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.