navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Brojne prednosti

Najzdraviji vid rekreacije: Plivanje jača srce, opušta um, oblikuje tijelo

Stručnjaci za zdrav način života smatraju da je plivanje najzdraviji sport. Naime, ovaj vid rekreacije aktivira svaki mišić, a istovremeno se ne stvara pritisak na zglobove i kičmu.

Objavljeno: 16.06.2020. u 20:21
get url
text

Plivanjem se jačaju mišići, a tijelo postaje izdržljivo. Važno je znati da plivanje pomaže pri gubitku suvišnih kilograma te održavanju optimalne tjelesne linije, ali ima i brojne ljekovite prednosti.

Evo kako sve plivanje utječe na zdravlje:

Čuva srce

Plivanjem jačate mišić srca. Posljedica toga je bolje pumpanje krvi te bolja cirkulacija, a potom i protok i rad krvožilnog sistema. Također, plivanje utječe i na snižavanje povišenog krvnog pritiska.

Potiče pravilno disanje

Čestim plivanjem povećava se kapacitet pluća te će se kisik bolje provoditi, a kada razvijete bolju kondiciju nećete se osjećati zadihano i umorno. Plivanje je jedan od načina liječenja i smanjenja simptoma astme.

Pospješuje gubitak kilograma

Kako plivanje u moru, tako i u bazenu u kombinaciji sa aerobikom pomaže u topljenju masnih naslaga. Istraživanja pokazuju kako plivanjem od sat topite i do 600 kalorija. Računajte na to da i promjenom tehnika plivanja oblikujete i tijelo jer na taj način masirate kožu i mišiće.

Opušta um

Plivanjem možete smanjiti nivo stresa. Pomaže kao fizička aktivnost u otklanjanju nervoze, ali i kao aktivnost opuštanja jer nema tjelesnog pritiska i možete se prepustiti.

Dobar trening

Plivanje aktivira i oblikuje sve mišiće, a zbog toga što ne šteti kostima preporučuje se oboljelim od artritisa i ostalih mišićno -koštanih oboljenja.

Plivanje za trudnice

Stručnjaci trudnicama preporučuje razne tjelesne vježbe kako bi se osjećale bolje te prošle lakši porod. Plivanje je možda i najbolji izbor jer ne pravi pritisak na tijelo, a istovremeno poboljšava protok krvi u maternicu.

Jača izdržljivost

Kada tek počnete plivati osjećate se zadihano i umorno. Naravno, treba vremena da se tijelo privikne na trening i da naučite plivati, ali jednom kada steknete sve vještine ništa vas ne usporava i tijelo se privikava na izdržljivost i snagu ove tjelesne vježbe.

Smanjuje rizik od bolesti

Kao što smanjuje rizik oboljenja srčanog i krvožilnog sistema, tako je jedno istraživanje pokazalo da plivanje umanjuje i rizik od dijabetesa. Svaka tjelesna vježba smanjuje nivo i kontrolira nivo šećera, ponajprije glukoze u krvi.

Poboljšava koordinaciju

Tehnika kraul početnicima stvara problem jer ne vide kuda idu. Jednom kada naučite kontrolirati smjer općenita koordinacija će vam se poboljšati.